Η εσπευσμένη πρόσκληση του Γάλλου προέδρου την περασμένη Πέμπτη στη Γερμανίδα Καγκελάριο για να συναντηθούν σήμερα δεν είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι, την ώρα που οι κυβερνήσεις συγκαλούν έκτακτα συμβούλια για να επιβάλλουν ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας απειλώντας με ύφεση ολόκληρη την ήπειρο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στις γαλλικές κεφαλαιαγορές που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα έχει «τρομοκρατήσει» την ηγεσία της χώρας, παρόλο που η Καγκελαρία διατείνεται ότι το σημερινό ραντεβού ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Μάλιστα, τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις Γαλλίας και Γερμανίας περισσότερο τις εξέλαβαν ως μία ακόμη ένδειξη αδυναμίας και λιγότερο ως μία ακόμη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.
Ωσττόσο, το ευρωομόλογο δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων της πολυαναμενόμενης συνάντησης, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάτι που επιβεβαιώνεται, αλλά η Μέρκελ μπορεί να μην προτίθεται μεν να προβεί σε συζητήσεις για το ευρωομόλογο, αλλά και ούτε θα αποφύγει το ζήτημα αν ο Σακοζί το θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.Σύμφωνα με τον ίδιο, πρωταρχικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου που συμφωνήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Αναλυτές σχολιάζουν πάντως με απορία: “Αν δεν συζητήσουν για το ευρωομόλογο, τι μένει να συζητήσουν;”
Αν και η αποτελεσματικότητα των συναντήσεων των δύο ηγετών είναι κατά πολλούς αμφισβητούμενη, η Deutsche Welle σε αφιέρωμα της για την σημερινή ανάλυση ισχυρίζεται ότι ο γερμανο - γαλλικός άξονας τελικά λειτουργεί παρά τις όποιες διαφωνίες. Το αποδεικνύουν οι πυκνές συναντήσεις των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο.
Ιούνιος 2011 Βερολίνο:
Μέρκελ και Σαρκοζί συμβιβάζουν τις διαφορές τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Συμφωνούν στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο 2ο πακέτο διάσωσης και ζητούν από τους εταίρους της ευρωζώνης ταχύτητες αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής (του Ιουλίου).
Δεκέμβριος 2010, Φράιμπουργκ:
Μέρκελ και Σαρκοζί απορρίπτουν προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγων με την αιτιολογία ότι θα αφαιρούσε από τις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα την πρόκληση και τη πίεση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οκτώβριος 2010, Ντοβίλ:
Εν όψει επικείμενης και εξαιρετικά σημαντικής συνόδου κορυφής οι δύο ηγέτες ζητούν την μεταρρύθμιση των συνθηκών της Ε.Ε. Χώρες με ελλείμματα και χρέη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητα θα πρέπει να τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου. Η Μέρκελ κάνει πίσω στο αίτημά της για αυτόματη επιβολή ποινών στις χώρες αυτές. Το σχέδιο των δύο ηγετών προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ε.Ε., αλλά τελικά ανοίγει τον δρόμο για συμβιβαστική λύση.
Ιούνιος 2010, Βερολίνο
Οι δύο ηγέτες κάνουν λόγο για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση των 27. Παράλληλα, «σε περίπτωση ανάγκης», την δυνατότητα σύγκλισης εκτάκτων συνόδων σε επίπεδο 16 (τότε) κρατών της ευρωζώνης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Φιγιόν
Τηλεφωνική συνομιλία, ένα 24ωρο προτού πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγκελάριο Μέρκελ, είχε ο Γιώργος Παπανδρέουμε τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν . Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά και για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου.
Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί, εκτός των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση του χρέους, συζήτησαν και για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, συζήτηση η οποία περιελάμβανε και την έκδοση αναπτυξιακού ομολόγου.
"Ευρωομόλογο υπό όρους" λένε οι βουλευτές της Μέρκελ
Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Handelsblatt,βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τοποθετήθηκαν υπέρ του ευρωομολόγου, στη βάση του ότι μακροπρόθεσμα η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα από ότι μέσω της συντηρητικής αντιμετώπισης της κρίσης.
«Οφείλουμε επίσης στη Γερμανία να θέσουμε το θέμα με ποιους όρους θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα ευρω-ομόλογα» δηλώνει ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, ευρωβουλευτής της CDU.
«Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να βλέπουμε τα πράγματα σε μαύρο και άσπρο... Δεν πιστεύω ότι τα ευρω-ομόλογα αποτελούν όργανο του σατανά» δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της CDU Γιόχαν Βάντεπχουλ.
Ο Αρμιν Λάτσετ, εκ των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι η Ευρωζώνη οφείλει «να περάσει σε νέα στάδια ολοκλήρωσης» και «σε τελευταίο στάδιο τα ευρω-ομόλογα» θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαθέσιμα εργαλεία.
Η Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι ευρωβουλευτές της CDU έχουν συντάξει έγγραφο 11 σελίδων στο οποίο απαριθμούνται τα πλεονεκτήματα τέτοιων κοινών για τις χώρες της ευρωζώνης ομολόγων, τα οποία θα αποτελούσαν «ένα μήνυμα ενότητας και στιβαρότητας προς τις αγορές».
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το Βερολίνο απορρίπτει την έκδοση ευρω-ομολόγων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διαβεβαίωσε ότι το θέμα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Τα ευρω-ομόλογα μετρούν πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη. Οι τίτλοι αυτοί θα επέτρεπαν στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, θα αύξαναν ωστόσο τα επιτόκια για τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, με επικεφαλής της Γερμανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr