Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την υγεία στις χώρες του οργανισμού χρηματοδοτήθηκαν το 2004 κατά μέσο όρο κατά 73% από τη φορολογία, ενώ αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, πλην της Φινλανδίας, κατά την περίοδο 1990-2004, από 7% σε 8,8%.
Οσον αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, οι άμεσες δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία, ήταν υψηλότερες στο Μεξικό (51%), την Ελλάδα (45%) και την Κορέα (37%).
Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η διασφάλιση της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας αποτελεί πρόκληση για τις κυβερνήσεις, καθώς οι δαπάνες για την υγεία ως κομμάτι του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, κυρίως λόγω των υψηλών δαπανών για τη νέα ιατρική τεχνολογία και της γήρανσης του πληθυσμού.
Από την άλλη μεριά, οι δαπάνες για τα φάρμακα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες, καθώς οι δημόσιες αρχές καλύπτουν περισσότερο δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης και άμεσης μεταφοράς ασθενών με ασθενοφόρα.
Το 2004, η δημόσια κάλυψη δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη ήταν χαμηλότερη στο Μεξικό (12%), τις ΗΠΑ (24%) την Πολωνία (37%) και τον Καναδά (38%), ενώ υψηλή συμμετοχή είχαν οι Ιρλανδία (89%), Λουξεμβούργο (84%) και Σλοβακία (83%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 78%, ενώ το 2004 η ανά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 377 δολάρια στην χώρα μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr