Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής
Πολύς λόγος έγινε πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αρχές Νοεμβρίου σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Στην ανακοίνωσή της η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) διατήρησε τη διατύπωση για «μια παρατεταμένη περίοδο» σε σχέση με την εφαρμογή της προσαρμοστικής πολιτικής, αναφερόμενη ωστόσο και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να παραμείνει το παρεμβατικό επιτόκιο «σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα». Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν σε «χαμηλά επίπεδα αξιοποίησης των πόρων, ήπιες πληθωριστικές τάσεις, και σταθερές προβλέψεις για τον πληθωρισμό»∙ με αυτό τον τρόπο διαγράφεται κάποιο πλαίσιο των απαιτούμενων συνθηκών για τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε να επέλθει μία έξοδος. Η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε την αγορά αυξάνοντας το πρόγραμμα εξαγοράς τίτλων κατά 25 δις λίρες και διαμορφώνοντας το σύνολο στα 200 δις, κινούμενη σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις που επικρατούσαν στην αγορά και που τοποθετούσαν τη διεύρυνση στα 50 δις λίρες Αγγλίας. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο 1% (χωρίς εκπλήξεις) και εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου τηρεί «στάση αναμονής» με την οποία η κεντρική τράπεζα εξαγοράζει χρόνο για τις νέες προβλέψεις της για την οικονομία τον Δεκέμβριο, καθώς και για την επόμενη δημοπρασία ετήσιων τίτλων repos σταθερού επιτοκίου.
Είναι δύσκολο να μην οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για μια απομάκρυνση από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή το πλαίσιο που θα δικαιολογούσε την κατάργηση κάποιων μέτρων τόνωσης. Το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να ανακύψει είναι σε περίπτωση που αναπτυχθούν ανταγωνιστικές τάσεις μεταξύ των τριών καθοριστικών κριτηρίων που χρησιμοποιεί. Ακόμη και αν υπάρξει μια πρόωρη μεταστροφή στην ανεργία, η αξιοποίηση των πόρων (δηλαδή η ανεργία ή το παραγωγικό κενό) αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε να μην ευνοεί τη σύσφιξη. Συνεπώς μένει ο πληθωρισμός, όπου ο επίσημος πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί ανοδικά (ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια) και σε αντίθετη κατεύθυνση από τον δομικό πληθωρισμό. Η έξοδος συνεπώς ενδέχεται να εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο υψηλότερος επίσημος πληθωρισμός θα επηρεάσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό: ο αντισταθμιστικός πληθωρισμός (break-even rate), όπως προκύπτει από την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, βρίσκεται στο 2%, στο υψηλότερο σημείο που έφθασε πρόσφατα. Η χρονική στιγμή εξόδου από την πλευρά της Τράπεζας της Αγγλίας φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί από την Τριμηνιαία Έκθεση για τον Πληθωρισμό που περιλαμβάνει τις επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ακόμη όμως και με τη σταδιακή μείωση των προγραμμάτων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την εξαγορά τίτλων, οι εκτιμήσεις της αγοράς για σύσφιξη κατά 88-100 μονάδες βάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το επόμενο έτος φαίνονται υπερβολικές.
Δεδομένου του ιλιγγιώδους ρυθμού ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, κάθε ένδειξη αναβίωσης του πληθωρισμού θα εγείρει ανησυχίες και θα ενισχύσει μια τάση σύσφιξης. Ήδη μάλιστα οι ανησυχίες για την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων και των αγορών ακινήτων έχουν επιφέρει μια σύσφιξη στο περιβάλλον δανεισμού. Τα μέτρα αναχαίτισης αναμένεται να επεκταθούν και στη δημοσιονομική πολιτική με μείωση των δαπανών σε νέα προγράμματα και έργα. Το ενδιαφέρον για την πολιτική της Κίνας θα εξακολουθήσει να διαγράφεται όλο και πιο έντονο, καθώς εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι εφαρμόζονται επιθετικά μέτρα σύσφιξης οι επενδυτές είναι πιθανόν να θεωρήσουν ότι αποκαλύφθηκε «το παιχνίδι με τις μετοχές της Ασίας».
Προοπτική της Οικονομίας
Θετική έκπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ, φθάνοντας στο 3,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους και σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ η κινεζική οικονομία, που εξακολουθεί να είναι η ατμομηχανή τη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr