Κέρδη στη Wall Street
Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, η Wall ξεκίνησε «δυναμικά» τη νέα εβδομάδα, καταγράφοντας κέρδη, στηριζόμενη στα ενθαρρυντικά στοιχεία του δείκτη ISM υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, αλλά και στην αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ από τη Goldman Sachs.
Οι προβλέψεις του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Nouriel Roubini για επικείμενη πτώση μετοχών και εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, αλλά και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προβλέπει μία αργή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, δεν επισκιάζουν τελικά τις αγορές, παρά την αρχική μικρή νευρικότητα.
Αναλυτικά, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, προέβη η Goldman Sachs, ανεβάζοντας τη σύσταση στο «attractive» από «neutral». Ανάμεσα στις τράπεζες που αναβάθμισε είναι η Wells Fargo σε «buy» και η Comerica σε «neutral». Ακόμη, εισήγαγαν την Capital One Financial στη «conviction buy» λίστα τους, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις J.P. Morgan Chase και Bank of America. «Η αγορά δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τη δραματική βελτίωση της κερδοφορίας των μεγάλων τραπεζών από αυτή των πολιτειακών,» δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι προσθέσανε ότι «η διαφορά στα κέρδη δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις τιμές-στόχο των τραπεζών».
Πτωτικά ενδέχεται να κινηθούν τους επόμενους μήνες οι αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύει τους επενδυτές, δήλωσε ο διάσημος καθηγητής του New York University, Nouriel Roubini.O Roubini, που προέβλεψε την κρίση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη ότι οι αγορές έχουν ανέβει απότομα. ''Υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης, ειδικά καθώς οι αγορές συνειδητοποιούν τώρα ότι η ανάκαμψη δεν είναι ραγδαία και τύπου V, αλλά περισσότερο τύπου U. Αυτό μπορεί να συμβεί στο τέταρτο τρίμηνο ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους,'' είπε.
Το εξάμηνο ράλι των μετοχών στις διεθνείς αγορές λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομία εξέρχεται από τη βαθύτερη μεταπολεμικά ύφεση έρχεται σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα των υπουργών Οικονομικών της G7, που μετά τη σύνοδό τους στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν πως οι προοπτικές για ανάκαμψη ''παραμένουν εύθραστες''.
Οι «κατά βάση χρεοκοπημένες» χρηματοοικονομικές εταιρείες και οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές θα οδηγήσουν σε αργή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι πολύ αργή», τόνισε ο Τ. Σόρος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεκινούν αύριο οι ετήσιες συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε διαγραφές συνολικού ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων έχουν προχωρήσει οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στις ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης, πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ τα ποσοστά αποταμιεύσεων έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.
Ο Τ. Σόρος «βλέπει» μία ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, διαφωνώντας με το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αναμένει η οικονομία της Αμερικής να αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2010, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης.
«Η Ευρώπη έχει δεχθεί μικρότερο πλήγμα από την κρίση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας νωρίτερα από τη Federal Reserve,» υπογράμμισε ο Σόρος, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ».
Στο +7,2% και στο +4,7% κινήθηκαν οι Wells Fargo και η JPMorgan Chase, ύστερα από δηλώσεις της Goldman Sachs ότι οι μεγάλες τράπεζες θα επισκιάσουν τις πολιτειακές. Με κέρδη 8,4% κινήθηκε η Capital One Financial, μετά την εισαγωγή της στη λίστα «conviction buy» της Goldman Sachs.
«Ράλι» 18% για τη Brocade, η οποία, σύμφωνα με φημολογίες, εξετάζει το ενδεχόμεν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr