Απώλειες στη Wall
Με τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την απρόσμενη άνοδο των νέων αιτήσεων ανεργίας, καθώς και της πτώσης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Οι ανακοινώσεις αυτές έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της περεταίρω διάρκειας του επτάμηνου ράλι που πραγματοποιείται στις διεθνείς αγορές.
Στο -3% κινήθηκε η Microsoft, καθώς η Goldman Sachs την απέσυρε από τη λίστα «conviction buy», αναγνωρίζοντας κάποιο βαθμό ρίσκου στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Παρόλα αυτά, διατήρησε τη σύσταση αγοράς της μετοχής.
Πτώση 6,9% για τη Comcast, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη General Electric για την αγορά του μεριδίου της στο NBC Universal.
Στο -18% κινήθηκε η UAL, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τουλάχιστον 19 εκατ. μετοχές και 175 εκατ. δολάρια σε μετατρέψιμες ομολογίες.
Απώλειες 20% σημείωσε η Rockwood Holdings, καθώς η Credit Suisse Group υποβάθμισε τη σύσταση της εταιρείας σε «neutral» από «outperform».
Στον αντίποδα, με κέρδη 3,4% κινήθηκε η Alcoa, ύστερα από σύσταση αγοράς της μετοχής της από τη Deutsche Bank.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 551.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο κατά 17.000 για πρώτη φορά μετά από τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οι αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 531.000.
Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες υποχώρησε κατά 6.250 στις 548.500, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 24 Ιανουαρίου.
Ακόμη, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 70.000 στα 6,09 εκατ.
Ο μέσος όρος των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας σημείωσε πτώση κατά 39.250, αγγίζοντας τα 6,15 εκατ., φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου.
Επιπλέον, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων οκτώ ετών, ύψους 1,3%, κατέγραψαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ωθούμενες από τις κρατικές επιδοτήσεις για την αγορά αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.
Μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό, οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2001.
Τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,2%. Συμπεριλαμβανομένων των φόρων και μετά από προσαρμογή των υψηλότερων τιμών, τα πραγματικά εισοδήματα υποχώρησαν 0,2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Αυξημένες κατά 0,8% εμφανίστηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Ελαφρώς χαμηλότερα διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες, από 52,9 μονάδες τον Αύγουστο. Η πτώση δεν αναμενόταν από τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν τον ISM στις 54 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ενώ σε φάση συρρίκνωσης δείχνει όταν είναι κάτω από τις 50 μονάδες, τις οποίες ξεπέρασε μόλις τον Αύγουστο, μετά από 19 μήνες.
Ακόμη, σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν οι καθυστερήσεις των δανείων στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς διαμορφώθηκαν στο 3,35% όλων των λογαριασμών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τραπεζών.
Απώλειες για Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά την ώθηση που έδωσε η αναβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τα αποθαρρυντικά στοιχεία της ανεργίας στην Ευρωζώνη, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δεκαετίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,6% κλείνοντας στις 238
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr