Αναλυτικά, οι Φρουροί της Επανάστασης προχώρησαν σε επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου προηγμένης τεχνολογίας, βεληνεκούς 2.000 χλμ, τύπου Sajjil και άλλων πυραύλων Shahab-3. Οι πύραυλοι πιστεύεται ότι έχουν βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.
Αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε διά του Χαβιέρ Σολάνα μεγάλη ανησυχία για την εκτόξευση των πυραύλων εν μέσω της αυξημένης έντασης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την αποκάλυψη ότι διαθέτει δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου πέραν του εργοστασίου της Νατάνζ.
Στο περιθώριο συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Αμυνας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση σε πλήρη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Μετά την εκτόξευση των πυραύλων η Γαλλία ζήτησε από το Ιράν να θέσει τέλος στις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες».
Επικρίσεις διατύπωσαν Βρετανία και Γερμανία, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις «ετήσιες προκλήσεις» του Ιράν και προτεραιότητα έχει το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ο διάλογος της Γενεύης που «αποτελεί τεστ» για το Ιράν.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις έρχονται πριν από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη έναρξη του διαλόγου μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (των πέντε μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) στη Γενεύη. Είναι οι πρώτες διαπραγματεύσεις της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν σε διάστημα 14 μηνών.
ΗΠΑ και Βρετανία δηλώνουν ότι η προτιμώμενη οδός για την αντιμετώπιση της κρίσης με το Ιράν είναι αυτή της διπλωματίας, όμως σημειώνουν ότι δεν αποκλείουν τίποτα και η στρατιωτική επιλογή, αν και ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Μπροστά στη νέα κατάσταση η Ρωσία καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν. «Δεν πρέπει να υποκύψουμε στο συναίσθημα τώρα. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει ηρεμία και το βασικό ζήτημα είναι να αρχίσει μία γόνιμη διαπραγματευτική διαδικασία» δήλωσε διπλωματική πηγή.
Η Τεχεράνη από πλευράς της υποστηρίζει πως το δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, είναι ανοιχτό σε επιθεώρηση από τα Ηνωμένα Έθνη και οι φόβοι της Δύσης είναι αβάσιμοι. Και ταυτόχρονα εκτοξεύει απειλές κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας το να μην αποτολμήσει μία επίθεση εναντίον της για να μην επισπεύσει την καταστροφή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr