«Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Η θέση σχεδόν όλων των κυβερνήσεων θα είναι χειρότερη σε σχέση με πέντε χρόνια πριν», δήλωσε ο διευθυντής της S&P, John Chambers. Ο Chambers επισημαίνει ότι το έλλειμμα και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους θα αυξηθούν καθώς οι κυβερνήσεις τρέχουν περίπου 2 τρισ. δολάρια σε προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.
Η αύξηση της ανεργίας, επίσης, σημαίνει ότι τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι πολύ μικρότερα, την ώρα που η κοινωνική πολιτική επιβάλει αύξηση των δαπανών για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα μειωθεί ή θα παραμείνει σταθερό αυτό τον χρόνο, στα δύο τρίτα των 42 αναπτυσσόμενων χωρών που παρακολουθεί ο S&P, ενώ οκτώ οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και του Ελ Σαλβαδόρ, θα εξακολουθήσουν να συρρικνώνονται το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Σε 14 αναδυόμενες οικονομίες το χρέος θα αυξηθεί κατά 5% το 2011 σε σχέση με το 2007, ένα δηλαδή χρόνο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Το μεγαλύτερο χρέος θα διαμορφωθεί στο Λίβανο (140%), στην Τζαμάικα (117%), στην Ινδία (87%) και στην Ουγγαρία (82%). Από την άλλη μεριά, η οικονομία της Κίνας θα είναι αυτή που θα σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ήτοι 8,3% το 2010 και 6,9% το 2011, επισημαίνει ο S&P. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες θα αναπτυχθούν το 2010 κατά 2,5%, 2,4% και 4,5% αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr