Τη συμφωνία των G20 επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρμόδιος για την οικονομία επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.
«Φθάσαμε σε συμφωνία για μεταρρύθμιση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να δώσουμε στις υποεκπροσωπούμενες χώρες περισσότερο λόγο στη διακυβέρνησή του», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Επιπλέον, σε συμφωνία και για τον περιορισμό των υπέρογκων μπόνους των τραπεζών που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατέληξαν οι G20. Οι ηγέτες «ζητούν τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης», όπως τονίζεται στο σχέδιο της σχετικής απόφασης.
Εν τω μεταξύ, η G20 αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς τον συντονισμό της διεθνούς οικονομίας. Αυτή η συμφωνία αντανακλά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στην οικονομία την τελευταία δεκαετία και το αυξημένο βάρος που έχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.
Όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος «Το G20 θα εξελιχθεί σε ένα νέο συμβουλευτικό όργανο, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό για τη διεθνή οικονομική συνεργασία».
Καθώς η Ομάδα των 20 θα αναλάβει τον κύριο λόγο για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία, φόρουμ όπως η G-7 ή η G-8 (η G-7 μαζί με την Ρωσία), που κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία θα μπουν εκ των πραγμάτων στο περιθώριο.
Από την γαλλική πλευρά, διέρρευσε ότι στόχος για τη νέα «αρχιτεκτονική» της Ομάδας των 20 είναι να διαμορφωθεί εντός του 2010 (ποιοι θα συμμετάσχουν κ.ά.) και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011.
Ακόμη, σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στη χρήση ορυκτών καυσίμων ενδέχεται να καταλήξουν οι G20, στο τέλος της διήμερης συνόδου, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.
Παράλληλα, οι χώρες της G20 θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταλήξουν, αργότερα εντός του 2009, σε συμφωνία για το κλίμα, ενώ θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους Οικονομικών να προσέλθουν στην επόμενη σύνοδο με μια ευρεία γκάμα επιλογών για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας των αναπτυσσόμενων χωρών να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επιπλέον, στο προσχέδιο απευθύνεται έκκληση προς μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ, να αναλύσουν το εύρος των επιδοτήσεων και να προχωρήσουν, στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20, σε προτάσεις για την υλοποίηση της σταδιακής κατάργησής τους.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, η G20 συμφώνησε στην ενίσχυση της διαφάνειας στην ενεργειακή αγορά με τακτικές εκθέσεις σχετικά με την παραγωγή, κατανάλωση και διύλιση αργού πετρελαίου και τα επίπεδα των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr