Το τελευταίο διάστημα, ο πλανήτης βίωσε τη σφοδρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, πρόσθεσε ο Bernanke, επισημαίνοντας ότι αυτή η κρίση οδήγησε, με τη σειρά της, σε βαθιά διεθνή ύφεση, από την οποία τώρα μόλις αρχίζουμε να βγαίνουμε.
Παρά τη σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων, ωστόσο, η έκβαση θα μπορούσε αναμφισβήτητα να είναι πολύ χειρότερη. Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1930, τότε που εφαρμόζονταν παθητικές κυρίως πολιτικές και οι πολιτικές διαφορές καθιστούσαν δυσκολότερη τη διεθνή συνεργασία σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, το τελευταίο χρόνο οι νομισματικές, δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ανά τον κόσμο ήταν επιθετικές και συμπληρωματικές.
Χωρίς τις άμεσες και δυναμικές αυτές ενέργειες, ο πανικός του περασμένου Οκτωβρίου θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί και κλιμακωθεί, πολλά από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα θα είχαν ίσως χρεοκοπήσει και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα διέτρεχε πιθανότατα σοβαρό κίνδυνο.
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον οικονομικό αντίκτυπο στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι γνώσεις μας σχετικά με τις επιπτώσεις των χρηματοοικονομικών κρίσεων μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συνεπαγόμενη παγκόσμια ύφεση θα ήταν εξαιρετικά σφοδρή και παρατεταμένη.
Μολονότι, λοιπόν, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα, μας περιμένουν σημαντικές προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εδραιώσουμε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να καταρτίσουμε ένα καινούργιο χρηματοοικονομικό πλαίσιο που θα αντανακλά τα μαθήματα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση και θα θέτει τις βάσεις για αποτροπή της εμφάνισης των φαινομένων που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη διετία. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να μιλάμε για βιώσιμη πρόοδο προς την κατεύθυνση των στόχων αυτών».
Trichet: Με «ανησυχεί» η φημολογία περί ανάκαμψης
Πολύ νωρίς είναι να μιλάμε για ανάκαμψη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, μιλώντας στο Jackson Hole σήμερα, εκφράζοντας την ανησυχία ότι εάν συνεχιστεί αυτή η επιμονή περί ανάκαμψης, οι κυβερνήσεις δεν θα προχωρήσουν σε περεταίρω μέτρα που χρειάζονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
«Είμαι λίγο ανήσυχος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trichet, «σχετικά με τη φημολογία για τα «πράσινα σημάδια» που φέρνουν την παγκόσμια ανάκαμψη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Trichet ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει, και θα πρέπει να μην εφησυχάσουμε καθόλου. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, υπενθυμίζεται ότι αναφέρθηκε έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη εξαιτίας των ενεργειών εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Weber: Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Bundesbank, Axel Weber, στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι δεν έχουμε πλέον δύσκολο δρόμο μπροστά μας.
Αν και υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε ο Weber, οι μεγάλες τράπεζες έχουν χαμηλώσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του εμπορίου, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να διατηρηθεί η ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Τέλος ο Weber ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να περιορίσουμε τα νομισματικά μέτρα που στοχεύουν στην «καταπολέμηση» της κρίσης, ενώ εμφανίστηκε διαλλακτικός σχετικά με μερικά προγράμματα που υλοποιούνται με σκοπό την ενίσχυση της κατανάλωσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν η οικονομία το επόμενο έτος δείξει σαφή σημάδια ανάπτυξης, τότε ίσως μερικά προγράμματα να τερματιστούν.
Fischer: Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές
Για ριζική αναδιάρθρωση μίλησε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ και πρώην πρόεδρος της Citigroup, Stanley Fischer, μιλώντας στο συμπόσιο της Fed, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια κρίση.
Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην π
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr