Η στήριξη από χώρες όπως η Κίνα θα διασφαλίσει τον ομαλό χαρακτήρα των συζητήσεων για ένα νέο σύστημα, σύμφωνα με το Stiglitz. Πολλές χώρες, με πρωταγωνίστρια την Κίνα (που έχει τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο), ζητούν αλλαγές στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, καθώ η απότομη και βαθιά ύφεση της αμερικανικής οικονομίας απαξιώνει το δολάριο και τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών.
«Αυτή την περίοδο, το δολάριο έχει σχεδόν μηδενική απόδοση και όποιος κοιτάει το δολάριο έχει να πει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός κινδύνου» υπογράμμισε, καθώς από τις 5 Μαρτίου, το δολάριο έχει χάσει το 12% της αξίας του έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση σηματοδότησε την αποτυχία του αμερικανικού καπιταλιστικού μοντέλου, δήλωσε ακόμη, επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κατάφερε να λειτουργήσει λόγω των κρατικών πακέτων στήριξης. Οι αγορές σώθηκαν από τις αποτυχίες τους να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά.
Για την αμερικανική οικονομία εκτιμά ότι ενώ τα χειρότερα της ύφεσης ίσως έχουν περάσει, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί η ανεργία μέσα στα επόμενα ένα έως τρία χρόνια. Τέλος, εκτιμά ότι λόγω των μαζικών κρατικών πακέτων στήριξης θα υπάρξουν, μελλοντικά επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ωστόσο, όπως λέει, τώρα αντιμετωπίζουμε τον αποπληθωρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr