Σίγουρα ο δρόμος είναι δύσκολος καθώς πλέον αναζητούνται αιτιολογίες για να συνεχισθεί το ράλι των μετοχών, και τα μόνα στοιχεία που έχουν την δύναμη να «πείσουν» είναι πλέον αυτά της οικονομίας και της οικονομικής εικόνας των εισηγμένων. Αλλοίμονο ... εάν έλθουν και άλλες μεγάλες απογοητεύσεις! Ολα στέκονται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί...
Οπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της Loyds TSB Κ. Kenenth Broux, οι αμφιβολίες για την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης είναι πλέον οι οδηγοί των αποτιμήσεων των μετοχών και όλες οι ελπίδες στρέφονται στην αποκάλυψη του Q2.
Σύμφωνα με την Seven Investments και τον διευθυντή επενδύσεων κ. Justin Urquhart-Stewart, υπάρχει πάντως στην αγορά μία διαίσθηση ότι τα αποτελέσματα θα απογοητεύσουν και ο κόσμος αναρωτιέται από που τελικά θα έλθει η ανάπτυξη. Κοιτάζοντας τα στοιχεία, βλέπουν πως τα πράγματα ακόμη χειροτερεύουν, αν και όχι στον ίδιο ρυθμό με πριν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P και του Bloomberg, το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται πως η κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα σημειώσει πτώση της τάξης του 34% μετά από πτώση 60% στο α τρίμηνο. Το γ' τρίμηνο η πτώση θα συνεχισθεί, όμως θα περιορισθεί στο 21%. Ανάπτυξη της κερδοφορίας ίσως δούμε μόνον στο δ τρίμηνο του έτους καθώς εάν συγκριθεί με το ίδιο διάστημα του 2008 το οποίο ήταν τραγικό για τα οικονομικά των εταιρειών, σίγουρα θα είναι καλύτερο.
Σύμφωνα με τον κ. Walkter Hellwing, διαχειριστή κεφαλαίων στην Morgan Asset Management, όσο η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να είναι πολύ συντηρητικοί και η όποια βελτίωση, θα έλθει μόνον από την μείωση του κόστους από την πλευρά των εισηγμένων και αυτό δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί. Ο ενθουσιασμός για το δ τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολος να υλοποιηθεί.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης δεν αναμένεται να γίνει πολύ «ζουμερός» όπως τονίζει ο κ. Michael Dicks, διευθυντής επενδύσεων στην Barclays Wealth και σημειώνει πως χρειάζεται η βεβαιότητα ότι η κερδοφορία θα επιστρέψει, θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται και θα συμβάλει επιτέλους θετικά στο ΑΕΠ.
Και τα νέα για τις μετοχές, από την αγορά των οptions δεν είναι καθόλου καλά. Σήμερα οι traders αγοράζουν πιο πολλά bearish στοιχήματα από το διάστημα πριν την κατάρρευση της Lehman και πλέον σημειώνεται η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των options από το 1998. Αυτό υπογραμμίζει μία αυξανόμενη νευρικότητα γύρω από το ριμπάουντ της χρηματιστηριακές αγοράς. Kαι ψυχολογία και η διαίσθηση της αγοράς σίγουρα φοβίζει: oι επενδυτές σήμερα δαπανούν τα περισσότερα χρήματα, από τον Αύγουστο του 2008, για να προστατευθούν ενάντια σε μία πτώση της τάξης του 10% στον δείκτη S&P 500.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr