Μπαίνοντας τέλος στο ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών, στη συνεδρίαση της Τρίτης (31/5) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,67% και έκλεισε στις 32.990,12 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% στις 4.132,47 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,41% στις 12.081,39 μονάδες.
Παρ’ όλο που ο Μάιος ήταν ένας μήνας μεγάλων μεταβολών και διακυμάνσεων για τη Wall Street, με αρνητικά ρεκόρ πολλών χρόνων και με απότομη ανάκαμψη στη συνέχεια, τελικά έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο. Οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν άνοδο μικρότερη του 0,1%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ αντίθετα ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,1%.
Υπενθυμίζεται ότι ο S&P 500 έφτασε ένα «βήμα» πριν κλείσει σε bear market, δηλαδή πριν καταγράψει πτώση άνω του 20% από τα φετινά υψηλά του -που είναι και ιστορικά-, ενώ ενδοσυνεδριακά «άγγιξε» τα επίπεδα του bear market. Επίσης, ο Dow Jones γνώρισε το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 1923, υποχωρώντας επί οκτώ διαδοχικές εβδομάδες, προτού επιστρέψει σε ράλι την προηγούμενη εβδομάδα. Τις ισχυρές αυτές απώλειες «έσβησε» η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, όπου οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με κέρδη άνω του 6%.
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Μάρτιο κατά 19% σε ετήσιο επίπεδο και 1,5% σε μηνιαίο επίπεδο. Ακόμα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της S&P CoreLogic Case-Shiller οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν ανά την επικράτεια των ΗΠΑ αυξήθηκαν 20,6% σε ετήσιο επίπεδο.
Διψήφια άνοδος για το πετρέλαιο τον Μάιο
Μικρές μεταβολές κατέγραψαν σε ημερήσια βάση οι τιμές πετρελαίου, μετά το «άλμα» που έφερε η συμφωνία εντός της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022. Το εμπάργκο αφορά παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων οδών στα κράτη μέλη της ΕΕ, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών.
Τα σημερινά κέρδη «εξανεμίστηκαν» μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη του OPEC εξετάζουν την ιδέα να εξαιρέσουν τη Ρωσία από την συμφωνία για την κοινή παραγωγή τους. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.
Με αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου έχασε 40 cents και έκλεισε στα 114,67 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε μηνιαία βάση το συμβόλαιο σημείωσε «άλμα» 9,5%.
Παράλληλα, το Brent Ιουλίου κέρδισε 1% και έκλεισε στα 122,84 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, κλείνοντας τον Μάιο με συνολικά κέρδη 12,4%.
Ισχυρή μηνιαία πτώση για τον χρυσό
Απώλειες κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει πτωτικά κατά 3,1% σε μηνιαία βάση, δεχόμενο πιέσεις από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Μηνιαίες απώλειες είχε καταγράψει και τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έχασε 0,5% και έκλεισε στα 1.848,40 δολάρια ανά ουγγιά, ολοκληρώνοντας τον μήνα με συνολικές απώλειες 3,1%.
Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιουλίου για το ασήμι υποχώρησε κατά 1,8% στα 21,688 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 4,3275 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr