Οι μετοχές παγκοσμίως υποχωρούν τη Δευτέρα καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για επικείμενη εισβολή, με ορισμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, να καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε την Κυριακή ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή τώρα» και η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία εντός 48 ωρών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απότομη πτώση το πρωί της Δευτέρας και ο Οπενχάιμερ είπε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνουν υπό αστάθεια μέχρι να υποχωρήσει η αβεβαιότητα για τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ προμηνύουν «βουτιά» στο άνοιγμα της Wall Street αργότερα μέσα στην ημέρα και οι αγορές σε Ασία και Ωκεανία έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν επίσης προσωρινά σε υψηλό επταετίας. Ο γερμανικός DAX, που επηρεάζεται έντονα από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποχωρεί 3,4% τη Δευτέρα, αντικατοπτρίζοντας την πτώση του το 2014.
«Αν κοιτάξουμε πίσω στην κρίση της Κριμαίας, θα δούμε πως η ένταση στην περιοχή αύξησε σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο, γεγονός που οδήγησε σε μία διόρθωση της αγοράς περίπου κατά 5%», ανέφερε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNBC ο Οπενχάιμερ, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «η τωρινή διόρθωση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη, ίσως και διπλάσια σε σχέση με το 2014».
«Προσωρινό πισωγύρισμα»
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και κύμα οικονομικών κυρώσεων και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες παρομοίασαν τη μεγάλη συρροή ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες με εκείνη που προηγήθηκε της προηγούμενης εισβολής.
«Όταν η Ρωσία κινήθηκε εναντίον της Ουκρανίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης μετά βίας κλονίστηκε», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
«Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε από 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο πριν από την ανάκαμψη στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο. Φυσικά, το προσωρινό πισωγύρισμα θα μπορούσε να είναι πιο έντονo αυτή τη φορά».
Ο Σμίντινγκ σημείωσε ότι αν και η Ρωσία είναι μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, δεν είναι ακόμη μια σημαντική αγορά για την Ευρώπη, με τη Γερμανία να πουλά μόνο το 1,9% των εξαγωγών αγαθών της στη Ρωσία έναντι 5,6% στην Πολωνία.
«Σε σχέση με όλους τους άλλους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης φέτος (υποχώρηση μικρού μήκους, χαλάρωση σταδιακά προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αύξηση των επιτοκίων της Fed), ορισμένες απώλειες στο εμπόριο εκτός ενέργειας με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα κυρώσεων και αντικυρώσεων είναι πιθανό να έχουν σχεδόν αμελητέο αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης πέραν του επόμενου ενός ή δύο μηνών», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, η Berenberg αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα ανακάμψουν λίγο μετά το προσωρινό πισωγύρισμα που θα προκαλούσε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr