Ο πληθωρισμός αποτελεί μια διαρκή ανησυχία για τις αγορές. Η τελευταία έκθεση του Τμήματος Εργασίας δείχνει μια ακόμη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο που εξέπληξε τους οικονομολόγους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28% στις 34.898,73 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,38% στις 4.368,10 μονάδες, ενώ, αντίστοιχα, πτώση σημείωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,45% στις 14.669,90 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μετοχές εντός του δείκτη αναφοράς S&P 500 υποχώρησαν, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας σημείωσαν σταθερά κέρδη βοηθώντας στην αντιμετώπιση της ευρύτερης πτωτικής τάσης.
Οι τράπεζες, επίσης, έχασαν σε μεγάλο βαθμό. Η JPMorgan Chase & Co. και η Goldman Sachs Group Inc. γνωστοποίησαν μικτά αποτελέσματα κατά την εκκίνηση του δεύτερου τριμήνου.
Πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν ανοδικά την Τρίτη, υπερβαίνοντας τα 75 δολάρια, σημειώνοντας υψηλό σχεδόν τριών ετών, με τους επενδυτές να αναμένουν τα επίσημα στοιχεία που ενδέχεται να υποδείξουν μείωση των εγχώριων αποθεμάτων αργού.
Παράλληλα, η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και η αποτυχία του ΟΠΕΚ+ να έρθει σε συμφωνία για τους στόχους παραγωγής πυροδοτούν περαιτέρω ανησυχίες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επιπλέον, προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς.
Ειδικότερα, η Υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς έως ότου υπάρξει σαφήνεια στην πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Και η μεταβλητότητα δεν βοηθά στην εξασφάλιση ομαλών και ασφαλών ενεργειακών μεταβάσεων - ούτε είναι προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών».
Στο πλαίσιο αυτό, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 75,25 δολάρια το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 1,8% αγγίζοντας τα 76,49 δολάρια το βαρέλι.
Μέταλλα
Ανοδικά κινήθηκε και ο χρυσός σήμερα. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αμερικανικές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό, καθώς ενδέχεται η Fed να αυστηροποιήσει την πολιτική της, με την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 0,2%, αγγίζοντας 1.809,90 δολάρια ανά ουγγιά.
Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 0,4%, φτάνοντας 26,14 δολάρια ανά ουγγιά. Αντιστοίχως και ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου παρουσίασε πτωτική τάση της τάξεως του 0,2% στα 4,31 δολάρια ανά ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr