Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (5/4), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 1,13% στις 33.527,19 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 4.076,72 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,67% στις 13.705,59 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, τα σημερινά στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν την αισιοδοξία για δυναμική ανάκαμψη του ισχυρότερου ΑΕΠ του κόσμου, μετά από την πανδημία του κορονοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση στις 60,0 μονάδες. Ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2014.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, που φανέρωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον για μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 21%.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο έναντι 379.000 τον προηγούμενο μήνα.
Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, στην επάνοδο των επενδυτών έπειτα από το Πάσχα των Καθολικών και στον απόηχο της απόφασης του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) την προηγούμενη εβδομάδα να ξεκινούν σταδιακά την αύξηση της παραγωγής από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο.
Ο βασικός λόγος ανησυχίας των επενδυτών εντοπίζεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ και στις άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου και στις ανησυχίες που μπορεί να προκαλέσει στη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» η καθυστέρηση στην επαναφορά της οικονομίας σε κανονικότητα προ-πανδημίας.
Στο μεταξύ, η επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η πιθανότητα άμβλυνσης κάποιων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης φέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς.
Στο πεδίο των συναλλαγών, η τιμή του αμερικανικού αργού, για τα συμβόλαια παράδοσης του Μαΐου, έχασε 4,6% ή 2,80 δολάρια στα 58,65 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαρτίου. Παράλληλα, το Brent Ιουνίου υποχώρησε κατά 2,71 δολ. ή 4,2% στα 62,15 δολ. το βαρέλι.
Οριακή άνοδος για τον χρυσό
Κατάφερε έστω και με το… ζόρι ο χρυσός να ανακάμψει σήμερα από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, κλείνοντας με μικρή άνοδο και παίρνοντας ώθηση από την πτώση του δολαρίου.
Βέβαια, τα νέα ρεκόρ στη Wall Street έκαναν λιγότερο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο για τους επενδυτές, υπό το φως των στοιχείων για την αγορά εργασίας που αυξάνουν την προσδοκία της οικονομικής ανάκαμψης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού για την Δευτέρα έκλεισαν με οριακή άνοδο 0,40 δολαρίων ή 0,02%, στα 1728,8 δολάρια η ουγγιά.
Απώλειες κατέγραψε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαϊου να χάνει 0,7% στα 24,78 δολ. ανά ουγγιά. Ράλι σημείωσε ο χαλκός, με το συμβόλαιο του ίδιου μήνα να κερδίζει 3,7% στα 4,14 δολ. η λίβρα.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα Ιουλίου σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στα 1.209,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου υποχώρησε οριακά 0,04% στα 2.654,70 δολ. ανά ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr