Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε πέρυσι επιτρέπει στον νυν πρόεδρο να θέσει υποψηφιότητα και στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2024 και το 2030.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ, ορισμένες διατάξεις του νόμου θεσπίστηκαν βάσει τροποποιήσεων του Συντάγματος ενώ μία από τις νέες τροπολογίες αφορά στον περιορισμό του αριθμού των προεδρικών θητειών για ένα πρόσωπο.
Εφαρμόζεται στον υφιστάμενο πρόεδρο ανεξάρτητα από τις προηγούμενες προεδρικές θητείες και επιτρέπει στον νυν αρχηγό του κράτους να διεκδικήσει την προεδρία για ακόμα δύο φορές.
Ο νόμος προβλέπει πως όποιος θέλει να διεκδικήσει το αξίωμα του Ρώσου προέδρου θα πρέπει να είναι πολίτης της Ρωσίας, να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 35ετών και να έχει διαμείνει στην επικράτεια της χώρας για τουλάχιστον 25 χρόνια αλλά και να μην είχε ποτέ υπηκοότητα ή μόνιμη διαμονή σε άλλο κράτος.
Από τις απαγορεύεις αυτές εξαιρούνται όσοι Ρώσοι είχαν την ιθαγένεια άλλης χώρας, η οποία τελικά έγινε δεκτή στη Ρωσική Ομοσπονδία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό συνταγματικό νόμο.
Η μεταρρύθμιση, την οποία οι επικριτές αποκάλεσαν συνταγματικό πραξικόπημα, έγινε με μια σειρά από άλλες τροπολογίες που αναμένεται να συγκεντρώσουν λαϊκή υποστήριξη, όπως μια ενίσχυση της προστασίας των συντάξεων.
Ο νόμος που υπογράφηκε από τον Πούτιν περιορίζει κάθε μελλοντικό πρόεδρο σε δύο θητείες, αλλά «μηδενίζει» ουσιαστικά τη θητεία του. Η νομοθεσία ψηφίστηκε στα Άνω και Κάτω σώματα της Βουλής τον περασμένο μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr