Με το Dow Jones να έχει χάσει περίπου 1.100 μονάδες (!!) μέσα σε μόλις 5-6 συνεδριάσεις, σε μια από τις πιο βίαιες διορθώσεις των τελευταίων ετών, χάνοντας επιπλέον την Παρασκευή 2,54% ή 665 μονάδες, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση στις αγορές έχει «αγριέψει» για τα καλά.
Και μόνο το γεγονός ότι οι απώλειες του Dow Jones την Παρασκευή ήταν οι μεγαλύτερες σε μία συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο βιομηχανικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 680 μονάδες σε μία ημέρα, μαρτυρά πολλά!
Παράλληλα, ο δείκτης του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, ο Xetra Dax που πρόσφατα ήταν πάνω από τις 13.300 μονάδες, μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις όχι μόνο απώλεσε τις 13.000 μονάδες αλλά την Παρασκευή έχασε και τις 12.800 μονάδες, με κλείσιμο στις 12.785,16 μονάδες και ισχυρή πτώση 1,68%! Επίσης, ο Cac 40 στο Παρίσι είχε πτώση 1,64% με κλείσιμο στις 5.364,98 μονάδες.
Οι φωνές για διόρθωση διεθνώς έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ αφορμή έχει σταθεί η υπερφορτωμένη αγορά ομολόγων παγκόσμια, αλλά και το τρομερά ανθεκτικό bull market στην αγορά μετοχών.
Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα ήταν (και είναι) πρωτοφανώς υπερφορτωμένο από κάθε άποψη, καθώς ο δείκτης – οδηγός του παγκόσμιου momentum o Dow Jones μόνο μέσα στο 2017 είχε ένα ράλι σχεδόν 6.000 μονάδων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά!
Επόμενο είναι λοιπόν να υπάρξει διόρθωση και αποφόρτιση σ' ένα ολόκληρο σύστημα, που – εκτός των άλλων – έχει να διαχειριστεί και την (κατά τα φαινόμενα) φούσκα των ομολόγων και τις αλλεπάλληλες ποσοτικές χαλαρώσεις των κεντρικών τραπεζών.
Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι το αν το «γύρισμα» αποτελεί μόνο μια διόρθωση για την εύλογη κατοχύρωση κερδών και την επαναφόρτιση της δυναμικής, ή αν καταγραφεί μεγαλύτερο... ρήγμα του παγκοσμίου momentum. Αυτή η εβδομάδα, θα δείξει πολλά ως προς αυτό το ερώτημα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr