Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες χάθηκαν σχεδόν τέσσερα τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων και ανεστάλη η διαπραγμάτευση στις μετοχές περισσότερων από 1.400 εταιρειών.
Οι κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, οδήγησαν στη δημιουργία μιας χρηματιστηριακής "φούσκας", χωρίς ωστόσο κανείς να φαντάζεται το μέγεθος της "βουτιάς" που θα ακολουθούσε.
Ήδη διενεργούνται έρευνες κατά "κακόβουλων" ανοιχτών πωλήσεων, αλλά και κατά εταιρειών και ιδιωτών για ύποπτες συναλλαγές.
Μάλιστα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς υποχρέωσε όλες τις εισηγμένες εταιρείες να καταθέσουν σχέδια για το πώς θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις των μετοχών τους.
Έπειτα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της "συντριβής" της δεύτερη μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου, οι κινεζικές μετοχές τόσο στο χρηματιστήριο της Σαγκάης όσο και του Χονγκ Κονγκ καταγράφουν "ράλι". Συγκεκριμένα, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει κέρδη άνω του 5% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 2,09%.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Σαγκάης ανέκαμψε χθες 5,8%, ενώ ο γενικός δείκτης στη μικρότερη αγορά Σενζέν ενισχύθηκε 3,8%.
Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η άνοδος των τελευταίων δύο συνεδριάσεων δεν είναι μια αξιόπιστη εξέλιξη, καθώς πάνω από το ήμισυ των κινεζικών εισηγμένων έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους.
Το μίνι "κραχ" που έλαβε χώρα στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας δημιουργεί φόβους στις αγορές για μετάδοση του προβλήματος, με τους αναλυτές να μην ξέρουν ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα διεθνή χρηματιστήρια. Το Πεκίνο ή η ελληνική κρίση;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr