Το ενδεχόμενο ενδοκυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία έθεσε τον αρνητικό τόνο για τους ευρωπαϊκούς δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να μη βρίσκουν θετικά μηνύματα, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας.
Ο DAX κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, κλείνοντας με άνοδο 0,12% στις 8.427 μονάδες. Σημαντικό ρόλο για το θετικό γύρισμα της Φρανκφούρτης προς το τέλος της συνεδρίασης είχε η μετοχή τη Telefonica Deutschland Holding, που ενισχύθηκε άνω του 2,2%.
Ο CAC έπεσε 0,13% στις 4.064 μονάδες, με τον τίτλο της Sanofi να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή στο Παρίσι, χάνοντας άνω του 2%.
Στην Ισπανία, ο IBEX 35 υποχώρησε 0,58% στις 8.641 μονάδες.
Το ιταλικό χρηματιστήριο έπεσε κάτω από το «όριο» των 17.000 μονάδων, καθώς στη Ρώμη επικρατεί έντονη ανησυχία μετά από τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος του Μπερλουσκόνι, με τις οποίες τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του «Καβαλιέρε», σχετικά με τη δικαστική απόφαση καταδίκης του αρχηγού της Δεξιάς σε υπόθεση για φορολογική απάτη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέττα, την ερχόμενη Τετάρτη. Στον απόηχο αυτού του κλίματος, ο FTSE MIB έπεσε 2,22% στις 16.978 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έγραψε απώλειες 0,23% στις 304 μονάδες.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν με κέρδη τις συνεδριάσεις τους, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ νωρίτερα, ενώ παραμένει στο προσκήνιο το θέμα της επικείμενης νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.
Ο Dow κερδίζει 0,14% στις 15.031 μονάδες.
Ο Nasdaq ανεβαίνει 0,58% στις 3.679 μονάδες.
Ο S&P 500 ενισχύεται 0,275 στις 1.668 μονάδες.
Ο βρετανικός οίκος Barclays περιμένει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,9% για το γ' τρίμηνο του έτους, έναντι +2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση -7,3% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης στα συμβόλαια για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση της τάξεως του -4,9%.
Η Dallas Fed ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε στο 5,0 τον Αύγουστο από 4,4 τον Ιούλιο. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 5,4 από 10,8 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης της παραγωγής διαμορφώθηκε στο 7,3 από 11,4. Ο δείκτης των αποστολών επιβράδυνε στο 11,4 από 17,7.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Microsoft υποχωρεί άνω το 1,2%, ακολουθώντας τις μεγάλες απώλειες που έγραψε την Παρασκευή. Το αρνητικό κλίμα για τον τεχνολογικό κολοσσό προκύπτει από την απόφαση του CEO, Στιβ Μπάλμερ, που δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του μέσα σε διάστημα 12 μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr