Ο FTSE σημείωσε απώλειες 2,25% στις 5.367 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 3,33% στις 2.976 μονάδες, ενώ ο DAX κατέγραψε απώλειες ύψους 1,7% στις 5.675 μονάδες.
Το ευρώ μάλιστα υποχωρεί σήμερα σε χαμηλό 11 μηνών με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται κάτω από το "ψυχολογικό όριο" του 1,30, ενώ ενδεικτικό της ανισορροπίας που υφίσταται στην αγορά κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη είναι ότι η Ιταλία σήμερα δανείστηκε τσουχτερότερα από ποτέ μέσω πενταετών ομολόγων, ενώ από την άλλη η Γερμανία πλήρωσε επιτόκιο μόλις 0,25% για να δανειστεί μέσω διετών ομολόγων.
Πτώση καταγράφουν στη Wall Street οι αμερικάνικοι δείκτης, στον απόηχο της αναστάτωσης που προκαλεί για άλλη μία φορά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς τα πορίσματα της Συνόδου αποδεικνύονται πριν έστω περάσει μία εβδομάδα ανεπαρκή.
Ο Dow υποχωρεί κατά 1,09% στις 11.825 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,89% στις 2.530 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,20% στις 1.211 μονάδες.
Στο απόλυτο μηδεν βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης οι οικονομολόγοι του Reuters, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις τους κατά μισή μονάδα, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Οι ίδιοι βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει από την πλευρά της αυτό που μπορεί κατεβάζοντας τα επιτόκια στο 0,75% στο επόμενο έτος, αλλά δεν είναι αισιόδοξοι ως προς το ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάσχεση της υφεσιακής τροχιάς.
Μάλιστα ο αριθμός των οικονομολόγων που βλέπουν ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους έχει υπερδιπλασιαστεί από τους 14 στους 29 στους 50.
Ιταλία: Άντλησε 3 δισ. από πενταετή με την πιο τσουχτερή απόδοση από καταβολής ευρώ
Στο ιστορικό υψηλό του 6,47% ανήλθε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία πενταετών ιταλικών ομολόγων, από την οποία το ιταλικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Η Ιταλία έχει περιορίσει το ύψος των κεφαλαίων που δανείζεται στις δημοπρασίες ομολόγων ως αποτέλεσμα των πιέσεων των αγορών, αλλά θα πρέπει να ενισχύσει τις εκδόσεις προκειμένου να επιτύχει τους χρηματοδοτικούς στόχους των 440 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.
Unicredit: Η ρευστότητα της ΕΚΤ να μη διοχετευτεί σε κρατικά ομόλογα
Oι τράπεζες δεν πρέπει να διοχετεύσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Unicredit.
Tα σχόλια του Federico Ghizzoni κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτά του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy, o οποίος δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ θα επιτρέψουν στις εμπορικές τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου να αγοράσουν ομόλογα των κυβερνήσεών τους.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χορηγεί τριετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες και ότι χαλαρώνει τις κανόνες της για τις εξασφαλίσεις που απαιτεί για να τους παράσχει ρευστότητα.
"Δεν θα ήταν λογικό... τη στιγμή αυτή το κοινό συμφέρον είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία. Όλα τα άλλα είναι περιττά", είπε ο Ghizzoni σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου.
Η Unicredit, που κατέχει ιταλικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δις ευρώ, χρειάζεται 7,97 δις ευρώ για να αναπληρώσει τα κεφάλαιά της έτσι ώστε να πληροί τα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και περικοπή 6.150 θέσεων εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr