Οι αγορές δεν πείστηκαν από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί με σκοπό την καταπολέμηση της ευρωπαικής κρίσης χρέους, με τη Βρετανία στο περιθώριο, αλλά ούτε και αναλυτές και οικονομολόγοι έμειναν ικανοποιημένοι από τις τροποποιήσεις των ευρωπαικών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, κατά 1,83% στις 5.428 μονάδες υποχώρησε ο FTSE στο Λονδίνο, κατά 2,61% στις 3.090 μονάδες έχασε ο CAC στο Παρίσι και τέλος, πτώση κατά 3,36% στις 5.785 μονάδες για το DAX στη Φρανκφούρτη.
Στο "βαθύ κόκκινο" και η Wall Street, στον απόηχο των προειδοποιήσεων των οίκων αξιολόγησης για επικείμενη υποβάθμιση των αξιολογήσεων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, λίγες μέρες ύστερα από τη δημοσιονομική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Αναλυτικότερα, στη Wall, κατά 1,88% στις 11.955 μονάδες υποχωρεί ο Dow, πτώση 1,99% στις 2.594 μονάδες για το Nasdaq και μείωση της τάξεως του 2,12% στις 1.229 μονάδες για το S&P 500.
Την ίδια ώραμ επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης κατά 0,4% το 2012 βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα ενισχύεται και παίρνει τη θέση της στο σύστημα.
Από τη μεριά του, τον "κώδωνα του κινδύνου" για την κρατικό δανεισμό με αφορμή τον ερχομό του νέους έτους κρούει ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο ΟΟΣΑ σε έρευνά του επισημαίνει ότι το 2012 ο κρατικός δανεισμός των χωρών του ΟΟΣΑ θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από φέτος, όπυ διαμορφώθηκε στα 10 τρισ. δολ.
"Τα γεγονότα στις αγορές φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν καταστάσεις όπου τα ζωώδη ένστικτα κυριαρχούν στη δυναμική των αγορών, ωθώντας κατά συνέπεια υψηλότερα το κρατικό κόστος δανεισμού με σοβαρές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους", αναφέρει ο Hans Bloombestein, του ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ αποκαλύπτει επίσης ότι για το ορατό μέλλον, για ένα σημαντικό αριθμό χωρών του οργανισμού, η άντληση μεγάλων κεφαλαίων από τις αγορές "θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση".
Επίσης, ο δανεισμός των κυβερνήσεων που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 10,4 τρισ. δολ. το 2011 και πως θα ενισχυθεί περαιτέρω στα 10,5 τρισ. δολ. το 2012. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει παράλληλα, ότι το 44% εξ αυτού του χρέους είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ότι το 2007, προ της χρηματοοικονομικής κρίσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr