Να περιορίσουν στο τέλος της συνεδρίασης τις απώλειες κατάφεραν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι καταιγιστικές. Ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο τόσο η αβεβαιότητα για τη χώρα παραμένει έντονη. Η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά αφενός με τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας και αφενός με το χρονοδιάγραμμα της καταβολής της νέας βοήθειας στη χώρα άσκησαν σοβαρές συνέπειες στις διεθνείς αγορές.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,76% στις 5.699 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,38% στις 3.792 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώθηκε κατά 0,07% στις 7.110 μονάδες. Στο 1,41 υποχωρεί το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4155 δολάρια.
Επιβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα θα λάβει την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου τον επόμενο μήνα, τη στιγμή που η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι αποφάσεις για επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα θα ληφθούν το Σεπτέμβριο.
Όπως τόνισε ο κ. Ρεν "βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ. "Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση στις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τις δόσεις αντίστοιχα των δύο οργανισμών, οπότε η επόμενη δόση να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου».
Παράλληλα, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει τελικά να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κατά τον Μάιο. Σε μηνίαια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε αμετάβλητος βάσει της ανακοίνωσης της Eurostat. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα, σε μηνιαία βάση έμεινε αμετάβλητος, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1,5%.
Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2011 (στα 119,3 δισ. δολ από 112 στα τέλη του 2010), ,μεγαλύτερη του αναμενομένου η πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα (414.000 από 430.000) ενώ μικρότερη του αναμενομένου αύξηση 3,5% γνώρισαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ (560.000 από 541.000).
Στο -7,7 διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed, τον ιούνιο, από +3,9 μονάδες το Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις +5,5 μονάδες. Ο δείκτης αποτυπώνει τη δραστηριότητα και τις νέες παραγγελίες στην περιοχή της Φιλαδέλφια, οι οποίες αν και διαμορφώθηκαν σε θετικό πρόσημο, η αρνητική αγορά εργασίας και οι αποστολές παραγγελιών, οδήγησαν τον δείκτη Philly Fed σε αρνητικό έδαφος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr