Σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης του τραπεζικού κλάδου ενέχει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ παροτρύνει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο.
Διαφωνίες και υποβαθμίσεις στον ευρωπαικό χώρο άσκησαν πιέσεις στα διεθνή ταμπλό, με τις ευρωαγορές να και πάλι πτωτικά, στον απόηχο αφενός της "καμπάνας" που χτύπησε η Moodys σε γαλλικές τράπεζες και αφετέρου στην υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P... Και όλα αυτά την ώρα που η κόντρα του Βερολίνου με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας "σκληραίνει", με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να τάσσεται υπέρ των θέσεων της ΕΚΤ και κατά των γερμανικών.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 0,95% στις 5.748 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώθηκε κατά 1,49% στις 3.807 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,25% στις 7.115 μονάδες.
Το "καμπανάκι" στις γαλλικές τράπεζες των ομίλων Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale "χτύπησε" ο διεθνής οίκος Moodys, θέτοντας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις τους.
Σύμφωνα με τη Moodys, στο επίκεντρο και των τριών αναθεωρήσεων βρίσκεται η πιστωτική έκθεσή τους στο ελληνικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος καθώς και η πιθανότητα ασυνέπειας μεταξύ των επιπτώσεων μιας πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των υφιστάμενων επιπέδων αξιολόγησης.
Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup η αδυναμία των Ευρωπαίων αρχηγών να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την εμπλοκή ή μη των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη χωρα να αποτελεί την πηγή της διμαάχης Βερολίνου - Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανόν να αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικών της περιφέρειας να παρατείνουν περαιτέρω το χρόνο των σχετικών συζητήσεων τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 19 Ιουνίου, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία υποτίθεται ότι θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Οι αναλυτές μένοντας και πάλι "στο ίδιο έργο θεατές".. εκτιμούν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα καθυστερήσει. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, προσπαθούν να λύσουν τώρα το πρόβλημα», παρατηρεί ο Gilles Moec, της Deutsche Bank.
Στο 0,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάιο, μετά την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των ενδυμάτων και των οικιακών ειδών.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2008. Σε επίπεδο έτους η αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Empire υποχώρησε κάτω το μηδέν τον Ιούνιο στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης που καταγράφει την δραστηριότητα μεταποίησης στην περιφέρεια της Ν. Υόρκης, διολίσθησε στο -7,8.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr