Οι συναλλαγές και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχουν απαγορευτεί στην Κίνα από το 2021, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν τραπεζικές κάρτες που εκδίδονται από μικρές εμπορικές τράπεζες για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα μέσω dealer της γκρίζας αγοράς, περιορίζοντας κάθε συναλλαγή στα 50.000 γιουάν (6.978 δολάρια) για να αποφύγουν τον έλεγχο.
Το χρηματιστήριο της Κίνας «βυθίζεται» εδώ και 3 χρόνια και, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters, όλο και περισσότεροι Κινέζοι επενδυτές χρησιμοποιούν δημιουργικούς τρόπους για να αποκτήσουν Βitcoin και άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλή από το να επενδύουν σε καταρρέουσες αγορές μετοχών και ακινήτων.
Ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι απαγορευμένα στην ηπειρωτική Κίνα και υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων πέρα από τα σύνορα, οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να ανταλλάσσουν tokens όπως το Βitcoin σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το OKX και το Binance ή μέσω άλλων εξωχρηματιστηριακών καναλιών.
Οι επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας μπορούν επίσης να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.
Μετά την ανοιχτή έγκριση από το Χονγκ Κονγκ των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πέρυσι, οι Κινέζοι πολίτες χρησιμοποιούν επίσης τις ετήσιες ποσοστώσεις αγοράς συναλλάγματος των 50.000 δολαρίων για να μετακινήσουν χρήματα σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων στην επικράτεια. Σύμφωνα με τους κινεζικούς κανόνες, τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς όπως ταξίδια στο εξωτερικό ή εκπαίδευση.
Η οικονομική ύφεση της Κίνας «έκανε τις επενδύσεις στην ηπειρωτική χώρα επικίνδυνες, αβέβαιες και απογοητευτικές, επομένως οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό», δήλωσε ανώτερο στέλεχος ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου του θέματος.
Το Bitcoin και τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έχουν προσελκύσει τέτοιους επενδυτές, είπε. «Σχεδόν καθημερινά, βλέπουμε επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας να έρχονται σε αυτήν την αγορά», επεσήμανε.
Καθώς οι ιδιώτες επενδυτές μαζεύουν κρυπτονομίσματα, οι χρηματιστές της Κίνας και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι πολύ πίσω, καθώς πολλοί από αυτούς ασχολούνται με επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτογράφηση στο Χονγκ Κονγκ.
Οι θυγατρικές του Χονγκ Κονγκ της Bank of China, της China Asset Management και της Harvest Fund Management Co μελετούν όλες τις επιχειρήσεις στην περιοχή που ασχολούνται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Παράνομη δραστηριότητα
Η πρόσβαση στο Βitcoin δεν είναι τόσο δύσκολη στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με τους ελέγχους του Reuters σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και συνεντεύξεις με ιδιώτες επενδυτές.
Ανταλλακτήρια όπως το OKX και το Binance εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγών σε Κινέζους επενδυτές και τους καθοδηγούν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες fintech όπως το Alipay του Ant Group και το WeChat Pay της Tencent για να μετατρέψουν το γιουάν σε stablecoins με dealers, για να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα.
Η πλατφόρμα δεδομένων κρυπτογράφησης Chainalysis λέει ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα στην Κίνα έχουν ανακάμψει και η παγκόσμια κατάταξή της όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών μεταξύ ομοτίμων ανέβηκε στη 13η θέση το 2023, από 144η το 2022.
Παρά την απαγόρευση, η κινεζική αγορά κρυπτονομισμάτων κατέγραψε εκτιμώμενο όγκο συναλλαγών 86,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουνίου 2023, επισκιάζοντας το Χονγκ Κονγκ, το οποίο είδε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η Chainalysis. Και το ποσοστό των μεγάλων λιανικών συναλλαγών ύψους 10.000-1 εκατομμυρίου δολαρίων είναι σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 3,6%.
Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας κρυπτογράφησης της Κίνας «λαμβάνει χώρα μέσω εξωχρηματιστηριακών ή μέσω ανεπίσημων, ομότιμων επιχειρήσεων στη γκρίζα αγορά», ανέφερε η Chainalysis στην έκθεση.
Τα καταστήματα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων έχουν ξεφυτρώσει στους πολυσύχναστους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Αυτά τα offline καταστήματα υπόκεινται σε ελαφρά ρύθμιση.
Στο Crypto HK, ένα δημοφιλές κατάστημα κρυπτογράφησης στην περιοχή Admiralty, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα με ελάχιστο ποσό 500 HK $ (64 $) και δεν απαιτείται να προσκομίσουν έγγραφα ταυτότητας.
Η… υπόγεια αγορά κρυπτονομισμάτων στην Κίνα ακμάζει
Ο Μάικλ Γουάνγκ, ένας έμπορος που βοηθά ιδιώτες να αγοράζουν ψηφιακά στοιχεία, λέει ότι οι ημερήσιοι όγκοι ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια γιουάν ή ακόμη και σε δεκάδες εκατομμύρια.
«Είναι δύσκολο να βρεθούν ευκαιρίες σε παραδοσιακούς τομείς. Οι κινεζικές μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κακή απόδοση. Η οικονομία διέρχεται μια κρίσιμη μετάβαση», είπε Τσάρλι Γουόνγκ, αναλυτής αγορών που αγόρασε Βitcoin μέσω του Hashkey Exchange, μιας επίσημα αναγνωρισμένης αγοράς στο Χονγκ Κονγκ.
Τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου ακινήτων στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επηρεάσει τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούσαν τον βασικό άξονα στα χαρτοφυλάκια αποταμίευσης των νοικοκυριών. Η χρηματιστηριακή αγορά τα πήγε ακόμη χειρότερα, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 Index να έχει χάσει τη μισή αξία του από τις αρχές του 2021.
Το Bitcoin, αντίθετα, έχει εκτιναχθεί κατά 50% από τα μέσα Οκτωβρίου και είναι γνωστό για τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών του.
Ο Γουόνγκ πιστεύει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πόσο «ενοχλητικό» μπορεί να είναι το Βitcoin, όμως έχουν επίγνωση των τεράστιων δυνατοτήτων του, και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο Χονγκ Κονγκ, για να διατηρήσουν την άνθηση της επιχείρησης κρυπτονομισμάτων σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη.
Η Chainalysis εκτιμά ότι οι εξελίξεις «δημιούργησαν εικασίες ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να γίνεται πιο δεκτική ως προς τα κρυπτονομίσματα και ότι το Χονγκ Κονγκ μπορεί να αποτελέσει πεδίο δοκιμής για αυτές τις προσπάθειες».
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr