Τα τελευταία χρόνια ήταν μάλλον προβληματικά για το Ηνωμένο Βασίλειο και την οικονομία του. Στις αρχές του 2020, η χώρα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού το 52% των πολιτών ψήφισε υπέρ του Brexit. Το γεγονός προκάλεσε πολυάριθμες βραχυπρόθεσμες επιπλοκές για τη χώρα, επηρεάζοντας κυρίως τις εμπορικές της επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της G7.
Την ίδια χρονιά, η πανδημία COVID-19 άφησε επίσης το στίγμα της. Η χώρα ήταν μεταξύ εκείνων με τα αυστηρότερα μέτρα με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της καταστροφής για την υγεία, με την κυβέρνηση να διανέμει μεταξύ 350 και 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μέτρα ενίσχυσης.
Δυόμισι χρόνια αργότερα, οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Εκτός από τα πληθωριστικά ζητήματα, το Ηνωμένο Βασίλειο διέρχεται και πολιτική κρίση. Νωρίτερα φέτος, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από τη θέση του, αφού ο ίδιος και οι άνθρωποι από τον εσωτερικό του κύκλο μπλέχτηκαν στο «partygate» κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορονοϊό.
Τον περασμένο μήνα, το Συντηρητικό Κόμμα εξέλεξε τη Λιζ Τρας ως νέα πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη εκτίμησε ότι περίπου το 80% των ενηλίκων Βρετανών δεν εγκρίνει τις πολιτικές της, ενώ μόνο το 10% έχει θετική άποψη για αυτήν, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό τελικά να παραιτείται με τη σειρά της την Πέμπτη (20/10).
Θα μπορούσε όμως η ταλαιπωρημένη οικονομική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει κάποιο αντίκτυπο στο Bitcoin;
Η συσχέτιση πληθωρισμού και Bitcoin
Ο πληθωρισμός και το Bitcoin συχνά συνδέονται στις αναλύσεις, με το δεύτερο να θεωρείται από αρκετούς αντιστάθμισμα για την καταπολέμηση του πρώτου.
Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο, με τα ποσοστά του πληθωρισμού να εκτινάσσονται σε υψηλά που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, το Bitcoin δεν κατάφερε να διατηρήσει την τιμή του. Βέβαια, αυτό που επισημαίνει το CryptoPotato, είναι ότι αυτό σχετίζεται μόνο με την αξία του Bitcoin σε σχέση με το δολάριο ή με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Ένα Bitcoin εξακολουθεί να ισοδυναμεί με ένα Bitcoin και το πρωτόκολλο παραμένει ισχυρό, ασφαλές, αποκεντρωμένο και αμετάβλητο όπως πάντα.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η τρέχουσα αναταραχή της αγοράς σε γενικές γραμμές αντιπροσωπεύει ένα από τα πρώτα σημαντικά stress test για το Bitcoin και την απόδοσή του υπό αυτές τις συνθήκες.
Μέχρι τώρα, πάντως, ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν απέδωσε καρπούς για την αξία του Bitcoin σε δολάρια και είναι ίσως, αναφέρει στην ανάλυσή του το CryptoPotato, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι, αν εξαιρέσουμε τυχόν σημαντικές οικονομικές αλλαγές, το συνολικό κλίμα είναι απίθανο να αλλάξει.
Βέβαια, η αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο οικονομική, όσο και πολιτική, σίγουρα επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές και μένει να φανεί κατά πόσο θα τη… γλιτώσει και αυτή των κρυπτονομισμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr