Η παραγγελία, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ένα πρώτο βήμα για να επιτραπεί στη χώρα να εμπορεύεται μέσω ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που παρακάμπτουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο και να συναλλάσσεται με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογους περιορισμούς από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία.
Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε ποιο κρυπτονόμισμα χρησιμοποιήθηκε στη συναλλαγή.
«Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η χρήση κρυπτονομισμάτων και “έξυπνων” συμβολαίων θα χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό εμπόριο με χώρες-στόχους (σ.σ. των κυρώσεων)», ανέφερε στο Twitter αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείου και Εμπορίου.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σχεδόν ολοκληρωτικό οικονομικό εμπάργκο στο Ιράν, μέσα στο οποίο είναι και η απαγόρευση όλων των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον πετρελαϊκό, τραπεζικό και ναυτιλιακό τομέα της χώρας.
Πέρυσι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 4,5% του συνόλου της εξόρυξης Βitcoin γινόταν στο Ιράν, εν μέρει ως αποτέλεσμα της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εισαγωγών και να μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπέβαλε ένα «τελικό» κείμενο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, καθώς ολοκληρώθηκαν στη Βιέννη τετραήμερες έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την πυρηνική συμφωνία το 2018 και αποκατέστησε τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας την Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr