Δύο χρόνια αργότερα, οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις οικονομικές συνέπειές του, μεταξύ των οποίων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την άνοδο της ζήτησης και την αύξηση του κόστους παραγωγής, προκάλεσαν άνοδο του ρυθμού πληθωρισμού σε πολλές χώρες.
Όταν ο ρυθμός του πληθωρισμού κάλπαζε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, οι περισσότεροι άνθρωποι επένδυαν σε περιουσιακά στοιχεία που θα διατηρούσαν την αξία τους στο μέλλον, όπως ακίνητα ή χρυσός. Σήμερα, ωστόσο, έχουμε τα κρυπτονομίσματα και ορισμένοι πολίτες χωρών που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό φαίνεται ήδη να ενδιαφέρονται να κάνουν τη διαφορά, επενδύοντας σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Πλήγμα από τον πληθωρισμό στις κορυφαίες οικονομίες
Το – παγκόσμιο – πρόβλημα του πληθωρισμού αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστικά στην ισχυρότερη οικονομία, αυτή των ΗΠΑ, όπου έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα- ρεκόρ εδώ και 40 χρόνια, αγγίζοντας το 8,5%. Οι λόγοι πίσω από αυτό το ιδιαίτερα υψηλό νούμερο θα μπορούσαν να είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να εκτυπώσει τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο απλό, καθώς, όπως επισημαίνει το Cryptopotato, τα ζητήματα ξεκίνησαν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ευρώπη. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας βλάπτουν ήδη την τοπική και την παγκόσμια οικονομία και απλά τους τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν. Πρώτες ύλες και εργατικά χέρια είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, οδηγώντας σε λιγότερα προϊόντα και χαμηλότερα αποθέματα, ενώ η ζήτηση παρέμεινε η ίδια ή ίσως και αυξημένη.
Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Και ενώ οι μεταφορές, η στέγαση, η τροφή και όλα τα άλλα έξοδα αυξάνονται καθημερινά, οι μισθοί χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στο απαραίτητο επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις. Ως εκ τούτου, πολλά άτομα άρχισαν να αναζητούν λύσεις και όσοι είχαν την εμπειρία και τις οικονομικές δυνατότητες μοίρασαν μέρος του πλούτου τους σε πολύτιμα μέταλλα, ακίνητα, ομόλογα, μετοχές και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές και υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων περιγράφουν το Βitcoin ως την ψηφιακή εκδοχή του χρυσού και ένα επιτυχημένο αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Οι λόγοι είναι η περιορισμένη προσφορά του, καθώς υπάρχουν μόλις 21 εκατομμύρια νομίσματα, η εύκολη πρόσβαση σε αυτό, καθώς και η αποκεντρωμένη φύση του, αφού δεν εκτυπώνεται ούτε ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες.
Η εύκολη πρόσβαση σε αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς ορισμένα από τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία που συνήθως θεωρούνται ασφαλή καταφύγια δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα όσο το Bitcoin. Το μόνο που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι είναι πρόσβαση στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν λογαριασμό, ο οποίος θα επαληθευτεί σχετικά γρήγορα. Οι επενδυτές έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν και μέρος του Bitcoin, δεν χρειάζεται να αγοράσουν ολόκληρο.
Η επόμενη χώρα όπου ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, η τοπική κρίση τροφοδοτήθηκε από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ειδικούς να αναμένουν ότι το Brexit είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος ζωής στη χώρα.
Μια πρόσφατη έκθεση της Coinbase αποκάλυψε ότι η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται, καθώς το 33% των Βρετανών έχει ήδη εμπλακεί με κάποιο τρόπο στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το Bitcoin και το Ethereum είναι τα πιο συνηθισμένα, ενώ το Dogecoin και το Binance Coin ολοκληρώνουν την πρώτη 4άδα.
Εξάπλωση του πληθωρισμού, αλλά και των κρυπτονομισμάτων, παγκοσμίως
Τον Απρίλιο, η Βραζιλία κατέγραψε την πιο απότομη άνοδο του ρυθμού πληθωρισμού σε μηνιαίο επίπεδο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή IPCA αυξήθηκε από 11,04% τον Μάρτιο σε 12,1% 30 ημέρες αργότερα.
Υπό το φως της οικονομικής αναταραχής, σύμφωνα με την έρευνα του Gemini, οι Βραζιλιάνοι είναι πρωτοπόροι παγκοσμίως στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, καθώς το 41% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι κατέχει Βitcoin ή κάποιο altcoin.
Ο πληθωρισμός στη Νιγηρία κινείται επίσης ανοδικά κάθε μήνα και επί του παρόντος είναι πάνω από 16%. Είναι ενδιαφέρον ότι το KuCoin εκτιμά ότι στη χώρα υπάρχουν πάνω από 33 εκατομμύρια επενδυτές κρυπτονομισμάτων, το 35% των ατόμων ηλικίας 18 έως 60 ετών. Εκτός από τους φόβους για τον πληθωρισμό, ένα τεράστιο ποσοστό Νιγηριανών διανέμει επίσης τον πλούτο του στην αγορά κρυπτονομισμάτων επειδή έχει περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το παράδειγμα της Τουρκίας. Στα τέλη του περασμένου έτους, το εθνικό νόμισμα της χώρας, η τουρκική λίρα, έχασε ένα σημαντικό κομμάτι της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ τον φετινό Μάρτιο ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 60% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας το 61,1%. Ο χρυσός παραμένει η δημοφιλέστερη... ασφαλής επένδυση, αλλά πλέον θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να παραδώσουν τα αποθέματά τους σε πολύτιμα μέταλλα για να στηρίξουν την οικονομία.
Έτσι, παρατηρείται ότι οι ντόπιοι στρέφουν σταδιακά την εστίασή τους στο Βitcoin και ακόμη και στο Tether, το οποίο, δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένο 1:1 με το αμερικανικό δολάριο, τους επιτρέπει να αγοράσουν την πλησιέστερη διαθέσιμη επιλογή του δολαρίου, αλλά στο blockchain.
Οι παγκόσμιοι αναλυτές που υποστηρίζουν γενικότερα την αγορά κρυπτονομισμάτων, προτρέπουν τους πολίτες να εμπιστευτούν αυτού του είδους τις επενδύσεις το διάστημα που ο πληθωρισμός καλπάζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr