Σύμφωνα με τον Charles Kindleberger στο γνωστό του βιβλίο «Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises», μία χρηματοοικονομική φούσκα συμβαίνει όταν υπάρχει «μία αύξηση στην τιμή των αγαθών η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα θεμέλιά του».
Άρα, μία χρηματοοικονομική φούσκα είναι όταν κάποιος επενδύει σε ένα αγαθό σε μία τιμή η οποία υπερβαίνει σημαντικά την εγγενή αξία του αγαθού.
Στην ιστορία της οικονομίας μας, έχουμε δει πολλά παραδείγματα μίας τυπικής φούσκας:
- Η Μανία της Τουλίπας στην Ολλανδία 1636-1637
- Εταιρεία Μισισίπι 1719-1720
- Φούσκα της τιμής του χρυσού 1975-1982
- Φούσκα dotcom 1995-2001
- Φούσκα ακινήτων στις ΗΠΑ 2000-2008
Η «φούσκα» του bitcoin
Είναι δύσκολο να ξέρουμε κατά πόσο το bitcoin είναι μία φούσκα, γιατί τις περισσότερες φορές οι φούσκες αναγνωρίζονται οριστικά μόνο εκ των υστέρων, αφού έχει συμβεί μία απότομη πτώση στην τιμή του αγαθού.
Μέχρι τώρα, πάντως, κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα θεμέλια του bitcoin αυξάνονται γρήγορα κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν χιλιάδες έξυπνοι προγραμματιστές λογισμικού ανοιχτού κώδικα που προσπαθούν καθημερινά να βελτιώσουν το οικοσύστημά του.
Από την άλλη, το bitcoin έχει σίγουρα κάποια από τα χαρακτηριστικά μίας φούσκας καθώς έχει περάσει πολλούς κύκλους υποθετικών ανόδων και καθόδων στο παρελθόν και έχει ακόμα ένα μακρύ δρόμο πριν γίνει ένα σταθερό νόμισμα.
Τα κρυπτονομίσματα είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα παραδοσιακά νομίσματα. Είναι δύσκολο να απαντήσουμε εάν το bitcoin είναι μία φούσκα, γιατί ενώ παρουσιάζει «ύποπτες» συμπεριφορές, δεν έχει ποτέ πέσει πολύ χαμηλά.
Μπορεί να είναι απλώς μία νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να χρειαστεί να περάσει από μικρές φούσκες πριν ωριμάσει.
Ο χρυσός κανόνας
Γι’ αυτό, όποιος θέλει να βάλει τα χρήματά του στο bitcoin, πρέπει να ακολουθήσει τον χρυσό κανόνα, δηλαδή να μην επενδύσει ποτέ περισσότερα χρήματα από αυτά που έχει την οικονομική δυνατότητα να χάσει.
Πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις ότι το bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό αγαθό του είδους του με περιορισμένη προμήθεια, γι’ αυτό και είναι ένα κοινωνικό πείραμα σε αυτό το στάδιο. Πρέπει να παίρνεις λογικές αποφάσεις και να μην φοβάσαι ότι θα χάσεις την ευκαιρία. Το πιο βασικό είναι να μην επενδύεις πουθενά χρήματα που δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να χάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr