Σύμφωνα με το BBC, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα έπληττε το τραπεζικό δίκτυο της χώρας και την πρόσβαση σε κεφάλαια. Θα υπάρξουν, ωστόσο, επιπτώσεις και σε άλλες χώρες και εταιρείες, επειδή, για παράδειγμα, θα διακοπεί η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τι είναι το Swift
Το Swift είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως.
Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.
Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.
Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων αφορά ρωσικές πληρωμές.
Πώς θα επηρέαζε τη Ρωσία ο αποκλεισμός της από το Swift
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, οι ρωσικές εταιρείες θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το Swift. Οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά.
Οι τράπεζες πιθανότατα θα έπρεπε να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Σημειώνεται ότι το 2014 η Ρωσία είχε απειληθεί με αποκλεισμό από το Swift όταν προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Αν και οι δυτικοί σύμμαχοι δεν υλοποίησαν την απειλή τους, η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της σύστημα διασυνοριακής μεταφοράς χρημάτων.
Για να προετοιμαστεί για μια τέτοια κύρωση, η ρωσική κυβέρνηση δημιούργησε ένα Εθνικό Σύστημα Καρτών Πληρωμών, γνωστό ως Mir. Ωστόσο, ελάχιστες χώρες το χρησιμοποιούν επί του παρόντος.
Η αποφασιστικότητα της Δύσης
«Θέμα ημερών» αποτελεί ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift, δηλώνει στο Reuters κεντρικός τραπεζίτης χώρας της Ευρωζώνης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Είναι επαρκής; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο αν υπάρχει κόστος και για τις δύο πλευρές και αυτό θα είναι δαπανηρό», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Και ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το Swift «παραμένει μια επιλογή». Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (25/2) στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξήγησε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift είναι ακόμα στο τραπέζι. «Δεν το βγάλαμε ποτέ και σίγουρα δεν πρόκειται να το βγάλω εγώ από το τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπέρ της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το Swift τάσσεται και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία των κρατών, Ουκρανίας και Ιταλίας. Ο Μάριο Ντράγκι, σε μια τηλεφωνική συνομιλία, υποστήριξε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT και την παροχή αμυντικής βοήθειας. Η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Ουκρανός, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο επικοινωνίας του με τον Ντράγκι.
{https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1497502946480869378}
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κύπρος. «Οι ηγέτες της ΕΕ απάντησαν στις παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία με οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Στο όνομα της ενότητας της ΕΕ και της αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, η Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της Ρωσίας από το Swift. Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr