Σημειώνεται πως ήδη οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο ξεκίνησαν να εξετάζουν τη δημιουργία δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, γνωστών ως CBDCs, ενώ πιλοτικά προγράμματα χρήσης ψηφιακού νομίσματος έχει ήδη "τρέξει" η Τράπεζα της Κίνας.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των CBDCs και των stablecoins εξαρτάται από το πόσο πολύ θα υιοθετηθούν, κάτι που παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί.
Τα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση για «υποκατάσταση νομισμάτων», με τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια νομίσματα για τοπική χρήση, σημειώνει το Ταμείο.
Σύμφωνα με το Reuters, η υποκατάσταση του νομίσματος μπορεί να διαβρώσει τον έλεγχο των Αρχών στην εγχώρια ρευστότητα, μειώνοντας τη σταθερότητα της ζήτησης χρήματος και δυνητικά εξασθενίζοντας τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής.
Χωρίς επαρκείς δικλείδες ασφαλείας, τα ξένα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τις παράνομες ροές και να δυσκολέψουν τις τοπικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, προσθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr