Η όλη εβδομάδα πάντως ήταν κερδοφόρα τόσο στη Wall όσο και στα Ευρωπαϊκά χρηματηστήρια, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν πως η πρώτη συνεδρίαση του μήνα είχε εξασθενιμένη δυναμική, παρά τα ενθαρρυντικά μακροικονονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι οι επενδυτές αρχίζουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν τα τραπεζικά stress tests στις 7 Μαϊου και τα ποιοτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,7% , ο S&P 1,1% και ο Nasdaq 1,3%. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο FTSE κέρδισε 2,1%, ο DAC 1,8%, ενώ κατά 2% ενισχύθηκε ο DAX.
H άνοδος οφείλεται κυρίως σε εταιρικές κεδροφορίες, δεικτοβαρών όσον αφορά τον κλάδο τους αλλά και την ευρύτερη βιομηχανική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η Siemens, και η Zanofis, η Alcoa και η Caterpilar. Ρόλο έπαιξε επίσης και το γεγονός πως αρκετά εταιρικά αποτλέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά φαίνεται πλέον αν μην δίνει σημασία στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη σημαντική μείωση πωλήσεων στις ΗΠΑ. Ούτε έδωσε σημασία στην υποχώρηση των κερδών της MasterCard,γιατί προφανώς το θεώρησε δεδομένο εξ αιτίας της μείωσης των απαναταχού καταναλωτικών δαπανών.
Για τον Μαϊο όμως οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, αν και θεωρούν σίγουρο ότι ο όγκος των συναλλαγών θα αυξηθεί, όπως υποστηρίζει και η Αμπυ Κοέν. Πιστεύουν ωστόσο ότι καταλύτης για το προς τα που θα κατευθυνθεί η αγορά, θα είναι ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο 8,5%.
Μερικοί επιμένουν πως το πρόσφατο ράλι, είναι ο συνήθης προπομπός καλών οικονομικών νέων, γιατί συνήθως πρώτα βελτιώνονται τα χρηματηστήρια και μετά ακολουθεί η οικονομία. ’λλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς να βγούν συμπεράσματα, και άλλοι επιμένουν στο Sell in May and Go Away, πιστεύοντας πωςτο ράλι που μεσολάβησε, ήταν η σύνηθης βραχύβια αντανακλαστική αντίδραση, που παρατηρείται σε εποχές ύφεσης. Αντιτάσσουν δε, πως τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν, μόνο ψυχολογικό αντίχτυπο έχουν, αφού επί της ουσίας οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν πως βρίσκονται σεαναπτυξιακή τροχιά, ενισχύοντας έσοδα και λειτουργικά κέρδη.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν πωςη μεν βιομηχανική παραγωγή παραμένει σε ύφεση με τον δείκτη ISM βρίσκεται στο 40,1, αλλά ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένισε. Επίσης βελτιώθηκε ελαφρά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 65 μονάδες, ενώ βελτιώθηκε ελαφρά και ο δείκτης βιομηχανικών παραγγελιών στις 47 μονάδες. Ανάλογη βελτίωση του δείκτη PMI είχαμε και στην Αγγλία . Ασχημα πάντως παραμένει η κατάσταση στην Ιαπωνία όπου ανακοινώθηκε ανεργία 4,8%, και πληθωρισμός στο 0,1%, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο τον εφιάλτη της δεκαετίας του 90.
Όσον αφορά τα νομίσματα, το δολάριο ενισχύσθηκε έναντι του γεν στα 99.11 από 98.55, αλλά υποχώρησε έναντι του ευρώ και της στερλίνας, στο 1.3268 από 1.3224 όσον αφορά το ευρώ και στο 1.4917 από 1.4783, όσον αφορά τοβρετανικό νόμισμα.
Τέλος το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στα 53,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε στα 888,3 δολάρια την ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr