Σταθερά υψηλά ο τζίρος στην εβδομάδα στα 124 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα των τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης (19/25) να υποχωρούν.
Οι εβδομαδιαίες απώλειες του ΓΔ έφτασαν το -0,8% με τον ΔΤΡ στο -2,5% να κινεί και πάλι τα νήματα με το σημαντικότερο πρόβλημα να έχει η μετοχή της ΕΤΕ (χαμηλό μήνα 7,10) με κλείσιμο στο -1,44% και σαφή αδυναμία αντίδρασης.
Η πορεία της ΑΡΑΙΓ -1,6% σε χαμηλό έτους και των ΕΛΠΕ -1,16% έδειξαν ότι οι επενδυτές δεν εκτίμησαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων τους και στηρίχθηκανπερισσότερο στο bottom line που ήταν χαμηλότερο από τα περσινά μεγέθη ενώ με μεγάλες απώλεις έκλεισε και η μετοχή της Cener στο 8,50 -2,75%
Στις μόλις 6 μετοχές του Ftse που κινήθηκαν ανοδικά σημειώνουμε τον ΟΤΕ +0,81%, τον ΟΠΑΠ +0,34% και την ΛΑΜΔΑ +1,97%.
Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την ΔΕΗ που έγραψε -2,4% μια ημέρα μετά από τις ανακοινώσεις για ρεκόρ μεγεθών (ebitda 1,3 δις +44%) και την δέσμευση της διοίκησης για πολύ υψηλά μερίσματα τα επόμενα χρόνια που θα φθάσουν το 1 ευρώ/μετοχή το 2027 (από 0,25 φέτος).
Τα παραπάνω θετικά μεγέθη εννεαμήνου παρουσιάστηκαν σχεδόν στο σύνολο των εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα (ήδη 15 από τις 25 μετοχές του Ftse) με το μέσο όρο αύξησης μεγεθών να κυμαίνεται από 8% έως 10% και παρόλα αυτά η αγορά αντί να πριμοδοτήσει τις μετοχές αυτές (ίσως με την εξαίρεση του ΤΙΤΑΝ που κινείται σε ιστορικά υψηλά) ουσιαστικά τις τιμωρεί με την καχεξία που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα.
Πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που όλες οι μεγάλες αγορές (ΗΠΑ,Γερμανία κα) καταγράφουν ιστορικά υψηλά και τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας συστήνονται είτε ως case study για turnaround story (Barclays) είτε ως η χώρα της ΕΕ με τις προβλεπόμενες καλύτερες επιδόσεις για το 2025 σε ότι αφορά στην ανάπτυξη (ΑΕΠ +2,3%) και στα πρωτογενή πλεονάσματα (άνω του 2,5%).
Ακόμα και η ακραία πρόβλεψη του Υπ.Εθ.Οικονομίας για πιθανότητα ισοσκελισμένου (!) προυπολογισμού φέτος – δεν μιλάμε για το πρωτογενές αποτέλεσμα αλλά για το συνολικό – δεν συνάδει με την εικόνα της αγοράς που παραπέμπει σε χρηματιστήριο προβληματικής οικονομίας ενώ και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε δημοσιονομική βάση και να κινηθεί κοντά στα 7 δις ευρώ.
Η έλλειψη νέων σοβαρών κεφαλαίων δημιουργεί σοβαρά αναχώματα στην όποια ανοδική απόπειρα και άποψή μας είναι ότι με δεδομένο ότι πολλά από τα funds που είχαν εμπιστευτεί την αναδυόμενη αγορά μας τα τελευταία 5-6 χρόνια λογικά αποχωρούν με σοβαρά κέρδη, θα πρέπει οι θεσμικοί παράγοντες να κινηθούν άμεσα (σίγουρα βοηθάνε και τα roadshows των JP Morgan & Morgan Stanley που θα γίνουν στο Λονδίνο το επόμενο εικοσαήμερο) για να αναβαθμιστεί το ΧΑ και να γίνει ορατό στην μεγάλη δεξαμενή των ανεπτυγμένων αγορών.
Θετικά – θα έπρεπε - να εκλάβει η αγορά και την ανακοίνωση από την ΙΝΚΑΤ +0,4% για δέσμευση κάλυψης από τους βασικούς μετόχους που κατέχουν το 68% των μετοχών των ποσοστών τους την ΑΜΚ των 200 εκ που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο (η προτεινόμενη τιμή είναι στα 4,6 ευρώ) χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το αρνητικό στοιχείο για την αγορά είναι ότι ο ΓΔ διέσπασε καθοδικά την μηνιαία στήριξη των 1406 μονάδων με όλα τα σενάρια πλέον ανοιχτά.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr