Η αναφερόμενη δήλωση του Άσαντ αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram που ανήκει στη συριακή προεδρία τη Δευτέρα ( 16/12), αν και δεν είναι σαφές ποιος το ελέγχει σήμερα - ή αν την έγραψε ο ίδιος, αναφέρει το BBC.
Σε αυτήν αναφέρει ότι, καθώς η συριακή πρωτεύουσα έπεφτε στους αντάρτες, πήγε σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στην επαρχία Λατάκια «για να επιβλέψει τις πολεμικές επιχειρήσεις» μόνο και μόνο για να δει ότι τα συριακά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.
Η αεροπορική βάση Hmeimim είχε επίσης δεχτεί «ενισχυμένη επίθεση από πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών» και οι Ρώσοι είχαν αποφασίσει να τον μεταφέρουν αεροπορικώς στη Μόσχα, λέει.
Στη δήλωση - που δημοσιεύεται τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά - ο πρώην ηγέτης της Συρίας φέρεται να περιγράφει τι συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου - και πώς προφανώς πολιορκήθηκε στη ρωσική βάση.
«Χωρίς να υπάρχουν βιώσιμα μέσα για να φύγει από τη βάση, η Μόσχα ζήτησε από τη διοίκηση της βάσης να οργανώσει την άμεση εκκένωση προς τη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου», αναφέρει η δήλωση.
«Αυτό έλαβε χώρα μία ημέρα μετά την πτώση της Δαμασκού, μετά την κατάρρευση των τελευταίων στρατιωτικών θέσεων και την επακόλουθη παράλυση όλων των εναπομεινάντων κρατικών θεσμών».
Η δήλωση προσθέτει ότι «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε μου έγινε τέτοια πρόταση από οποιοδήποτε άτομο ή κόμμα».
«Όταν το κράτος πέφτει στα χέρια της τρομοκρατίας και χάνεται η δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής, κάθε θέση καθίσταται κενή σκοπού», αναφέρεται.
Ο Άσαντ δεν φαινόταν πουθενά καθώς οι πόλεις και οι επαρχίες της Συρίας έπεσαν στα χέρια των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) μέσα σε 12 ημέρες.
Ωστόσο, διατυπώθηκαν εικασίες ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς ούτε ο πρωθυπουργός του δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του κατά τη διάρκεια της σάρωσης των ανταρτών στη Δαμασκό.Στις 9 Δεκεμβρίου, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι του δόθηκε άσυλο εκεί - αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση.
Οι ομάδες των Σύρων ανταρτών σχηματίζουν μεταβατική κυβέρνηση.
Η HTS, η ισχυρότερη αντάρτικη ομάδα της Συρίας, δημιουργήθηκε με διαφορετικό όνομα, Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 και υποσχέθηκε πίστη στην αλ Κάιντα τον επόμενο χρόνο.
Η Αλ Νούσρα διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα το 2016 και αργότερα πήρε το όνομα HTS όταν συγχωνεύτηκε με άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες εξακολουθούν να την χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική ομάδα.
Ο ηγέτης της Ahmed al-Sharaa, ο οποίος προηγουμένως χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Abu Mohammed al-Jolani, έχει υποσχεθεί ανοχή για τις διάφορες θρησκευτικές ομάδες και κοινότητες. Αλλά το τζιχαντιστικό παρελθόν της ομάδας του έχει αφήσει κάποιους να αμφιβάλλουν για το αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις αυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr