Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Α. Παπακώστα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα. Α. Πατσογιάννη, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κα. Μ. Γαβουνέλη και ο Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ, κ. Α. Κλάψης. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η Υφυπουργός κ. Παπακώστα - αρμόδια για θέματα ισότητας και ανθρώπινων δικαιωμάτων - τόνισε τη σημασία της συλλογικής δράσης και του ρόλου της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην αντιμετώπιση βαθιά ριζωμένων κοινωνικών ζητημάτων. «Το Ecosystem είναι ένα έργο που ενσαρκώνει τη δέσμευσή μας για μια πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς Ελλάδα. Μέσα από την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση των θεσμών μας, καλλιεργούμε ένα οικοσύστημα υποστήριξης, γνώσης και ανθεκτικότητας. Το Ecosystem είναι κάτι περισσότερο από μια πρωτοβουλία- είναι μια υπόσχεση προς τις μελλοντικές γενιές για μια Ελλάδα που πραγματικά υποστηρίζει τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε.
Η κα. Πατσογιάννη τόνισε τη σημασία και αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ενώ η κα. Γαβουνέλη σημείωσε ότι η ΕΕΔΑ αποτελεί γέφυρα μεταξύ των Αρχών και της κοινωνίας των πολιτών και θα συμβάλλει με την μακρόχρονη εμπειρία της και εμπειρογνωμοσύνη των μελών της στην υποστήριξη του θεσμικού συλλογικού οργάνου της Πολιτείας που θα καταρτίσει ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Εξέφρασε δε την ανάγκη να σχεδιαστούν δράσεις που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ, κ. Αντώνης Κλάψης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της Εθνικής Εκστρατείας Ενημέρωσης για θέματα ισότητας.
Με τη συμμετοχή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, το σημαντικό αυτό έργο θα συμβάλει στην εκπόνηση του 2ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Παράλληλα θα αναβαθμίσει την πρόσβαση των θυμάτων ρατσιστικής βίας σε χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες υποστήριξης, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία θα είναι διαθέσιμη σε 10 γλώσσες. Η πλατφόρμα αναμένεται να εξυπηρετήσει χιλιάδες άτομα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις διαθέσιμες υπηρεσίες.
Η πρωτοβουλία αυτή, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.
Βασίζεται στη διατομεακή συνεργασία και συμβάλλει στην ενίσχυση του διάλογου μεταξύ των δημόσιων αρχών, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των διεθνών οργανισμών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων με τη δημιουργία ενός ενεργού οικοσυστήματος.
Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για δημόσιους λειτουργούς, ενισχύοντας τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των θυμάτων και να προωθήσουν την πολυτομεακή συνεργασία. Παράλληλα, στόχο του προγράμματος αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω μιας εθνικής εκστρατείας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση για τις μελλοντικές προκλήσεις και τα επόμενα βήματα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση όλων των εταίρων στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι πολλαπλές διακρίσεις θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και η ισότητα θα προωθείται για όλα τα μέλη της κοινωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr