Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέρχεται στο +0,05% και στις 1.136 μονάδες και ο τζίρος φτάνει τα 12,59 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, ανεβαίνει κατά 0,10% στις 2.780,17 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,05% στις 883,69 μονάδες.
Η ολιγοήμερη παραμονή στα επίπεδα των 1.120 μονάδων ήταν αρκετή για τους αγοραστές ώστε να «μαζέψουν» δυνάμεις και να οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο στην κατάκτηση ενός νέου ρεκόρ. Το μέχρι πρότινος υψηλό έτους των 1.133,11 μονάδων (κλείσιμο 1ης Μαρτίου) καταρρίφθηκε, με το χθεσινό (16/5) κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.136,44 μονάδες να αποτελεί το νέο υψηλό για το 2023, αλλά και νέο υψηλό 9ετίας.
Απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για τη Λεωφόρο Αθηνών πριν από την κάλπη της Κυριακής, με το κλίμα να επηρεάζεται σαφώς από το δημοφιλές σενάριο του δεύτερου γύρου τον Ιούλιο, καθώς είναι μάλλον απίθανη η συγκρότηση κυβέρνησης από τον πρώτο.
Δεδομένου ότι το ενδεχόμενο νέας κάλπης θα καθυστερήσει αντικειμενικά μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο, το επενδυτικό κοινό τις τελευταίες ημέρες προχωρά σε επιφυλακτικές κινήσεις και ήπια συσσώρευση κερδών.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το τρίμηνο μέχρι στιγμής είναι πολυ ικανοποιητικά με την Aegean να καταγράφει για πρώτη φορά θετικό EBITDA στο α' τρίμηνο και τον τζίρο να ανέρχεται στα €229,1 εκατ., 33% υψηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Από την άλλη, η Fourlis σημείωσε μειωμένες ζημιές στα 4,3 εκατ. και πωλήσεις €116,6 εκ., + 21,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Το απόγευμα την «σκυτάλη» παίρνουν Eurobank και Cenergy, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ.
Επόμενος στόχος για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι οι 1.150 μονάδες, μετά την κατάρριψη του ρεκόρ του Σεπτεμβρίου 2014.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Με απώλειες και κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν χθες (16/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, λόγω του αβέβαιου κλίματος που επικρατεί με τα επιτόκια, αλλά κυρίως με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι απογοητευτικές προβλέψεις για τη Home Depot και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ επιβάρυναν την ήδη αρνητική εικόνα.
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν από την άλλη, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα μακροοικονομικά δεδομένα από την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Τέλος, ήπια πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, αλλά και τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Το ταμπλό στο Χ.Α
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο οι μετοχές της ΑLPHA BANK ανεβαίνουν κατά 0,21%, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,08%), ενώ πέφτουν οι μετοχές της ΕΤΕ (-0,07%) και της ΕUROBANK (-0,35%).
Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (+1,10%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+3,03%), ΛΑΜΔΑ (+1,08%), ΜΙG (+1,99%) και ΟΛΘ (+1,26%).
Στον αντίποδα πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-2,11%), JUMBO (-0,27%), ΟΛΠ (-0,83%), ΕΛΠΕ (-0,68%) και ΑΤΤΙΚΑ (-0,40%).
Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr