Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,01% στις 33.012,14 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,64% στις 4.109,90 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 12.343,05 μονάδες.
Η μετοχή της Home Depot υποχώρησε κατά 2,15% αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα «βαρίδια» τόσο για τον Dow Jones όσο και για τον S&P 500, καθώς ο λιανοπωλητής οικιακού εξοπλισμού μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις του για τις πωλήσεις και προέβλεψε μια πιο απότομη από την αναμενόμενη μείωση κερδών.
Στα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο, λιγότερο από την εκτίμηση για αύξηση 0,8%. Ωστόσο, ανέκαμψαν οι βασικές λιανικές πωλήσεις -δεν περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, βενζίνη, οικοδομικά υλικά και υπηρεσίες τροφίμων-. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 0,1%.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μετά από μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Αυτή η επιβράδυνση μαζί με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους έχουν στρέφει την προσοχή των επενδυτών στο πότε η Fed θα προχωρήσει σε παύση ή θα μειώσει τα επιτόκια.
Αμερικανοί νομοθέτες πραγματοποίησαν νέο γύρο συνομιλιών για την αύξηση του πλαφόν στο ομοσπονδιακό χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα την 1η Ιουνίου αν δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, κάτι που θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία και πιθανότατα θα προκαλούσε απότομη οικονομική ύφεση.
Κινεζικές πιέσεις στο πετρέλαιο
Απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Κίνα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 10,9%, αν και ήταν ενισχυμένη από το 3,9% του Μαρτίου. Πάντως, η αγορά βρήκε μια στήριξη στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για αγορές έως 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 25 cents ή σχεδόν 0,4% και έκλεισε στα 70,86 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Ιουλίου υποχώρησε κατά 32 cents ή 0,4% στα 74,91 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Μεγάλη πτώση κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να πέφτει από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου. Οι πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο αναζωπυρώθηκαν καθώς το δολάριο βρέθηκε να κινείται σε ανοδικό έδαφος μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ώθηση στο δολάριο έδωσαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed στο Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, ο οποίος δήλωσε πως ίσως χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 29,70 δολάρια ή 1,5% και έκλεισε στα 1.933 δολάρια ανά ουγγιά, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου. Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 40 cents ή 1,6% στα 23,89 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ και ο χαλκός του ίδιου μήνα σημείωσε πτώση 8 cents ή 2,2% στα 3,67 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr