Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,54% στις 1.084,55 μονάδες και ο τζίρος παραμένει σε «χαμηλές πτήσεις» στα 11,67 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης FTSE (υψηλής κεφαλαιοποίησης) διολισθαίνει επίσης κατά 0,87% στις 2.617,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βλέπει τις μεγαλύτερες απώλειες ύψους -1,79% στις 784,78 μονάδες.
Σε συντονισμό με το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, βρέθηκε χθες (25/4) η Λεωφόρος Αθηνών, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, αλλά με τους πωλητές να ανεβάζουν περισσότερο «στροφές» και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στις «παρυφές» των 1.090 μονάδων.
Υπάρχουν δύο όψεις αυτή τη στιγμή στο κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών:
Aπό τη μία τα θετικά σερί του Απριλίου, που επανέκτησαν σε μεγάλο βαθμό τα χαμένα κέρδη του Μαρτίου. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία, την αναβάθμιση του outlook σε θετικό από τον S&P, τα πρωτογενή πλεονάσματα έναντι ελλείμματος που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, η άντληση πολλών εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγμένες εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή (28/4) προκειμένου να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη.
Επιπλέον, ο οίκος S&P αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες και αναμένει βελτιωμένη εικόνα σε ότι αφορά τα κέρδη, ενώ προσέδωσε θετικό outlook για την Εθνική, την Πειραιώς και την Eurobank.
Από την άλλη όσο προχωράμε προς τις εκλογές θα αυξάνεται και η αβεβαιότητα του επενδυτικού κοινού, αφού είναι αρκετά αμφίβολο το σενάριο περί σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο, γεγονός που καθυστερεί εκ των πραγμάτων μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια που αφορούν και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επίσης, η μη ύπαρξη στέρεου πολιτικού εδάφους, απωθεί και τους διεθνείς οίκους από το να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, όπως έγινε και με τον S&P, προς το παρόν τουλάχιστον.
Αρνητική συνεισφορά έχει και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου ανακάμπτουν οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς το βράδυ της Τρίτης η First Republic Bank απώλεσε σχεδόν το 50% της κεφαλαιοποίησής της, μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Έπεται υπενθυμίζουμε και η συνεδρίαση του Μαϊου για την Fed όπου αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β από 4,75%-5% που είναι τώρα.
Το πιθανότερο είναι ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα μειώνεται η δραστηριότητα στο Χ.Α και θα γίνονται πιο επιλεκτικές κινήσεις κάτι που φαίνεται και από τον χαμηλό τζίρο των τελευταίων ημερών.
H εικόνα στις διεθνείς αγορές
Με ισχυρή πτώση, που ξεπέρασε το 1%, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (25/4) για τη Wall Street. Η οικονομική έκθεση της First Republic Bank, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα. Πρόκειται για την τράπεζα που παραλίγο να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης τον περασμένο μήνα.
Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν στα Χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, ενώ από την άλλη στις Ευρωαγορές, οι κυριότεροι δείκτες υποχωρούν, καθώς επανεμφανίζονται οι ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα
Το ταμπλό στο Χ.Α
Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ALPHA BANK διολισθαίνει κατά -1,40%, η ΕΤΕ (-1,33%), η EUROBANK (-1,92%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-2,91%).
Σημαντική πτώση πραγματοποιούν επίσης οι μετοχές της MIG (-9,33%), του ΑΔΜΗΕ (-1,78%), της JUMBO (-1,59%), του ΟΠΑΠ (-0,98%) και της ΡΕΒΟΙΛ (-0,72%).
Στον αντίποδα ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+1,31%), της ΕΥΔΑΠ (+0,90%), της ΛΑΜΔΑ (+0,36%), της COCA COLA (+0,70%) και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,30%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr