Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,02% στις 33.530,83 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,56% στις 4.072,55 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε «βουτιά» 1,98% στις 11.799,16 μονάδες.
Η μετοχή της First Republic Bank διολίσθησε περισσότερο από 49%, σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς η περιφερειακή τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 40% στα 104,5 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο, αλλά έκτοτε έχουν σταθεροποιηθεί. Η First Republic θα περιορίσει επίσης τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων κατά 20% έως 25% το β’ τρίμηνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η τράπεζα προσπαθεί να πουλήσει δάνεια και τίτλους αξίας έως και 100 δισ. δολαρίων για να αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της. Η περιφερειακή τράπεζα παρακολουθήθηκε στενά καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα με τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank, των οποίων η πτώχευση πυροδότησε μια τραπεζική κρίση τον περασμένο μήνα, ανάλογη με εκείνη του 2008. Η μετοχή της First Republic έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 93% μέχρι στιγμής φέτος.
Οι κλαδικοί δείκτες των τραπεζών έκλεισαν με απώλειες 3-4%, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τα νέα στοιχεία. Η Western Alliance και η PacWest υποχώρησαν περίπου 5,6% και 8,9%, αντίστοιχα, ενώ η Charles Schwab έχασε σχεδόν 4%.
Οι traders ανησυχούν επίσης για την απογοητευτική έκθεση κερδών από την UPS, η μετοχή της οποίας υποχώρησε περίπου 10%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα χειρότερα των προσδοκιών, με τη διοίκηση να εξηγεί πως οι όγκοι πωλήσεων ήταν - και θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι - υπό πίεση. Η PepsiCo, από την άλλη πλευρά, σημείωσε άνοδο 2,3% με αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα.
Τέλος, η μετοχή της Alphabet (μητρική της Google) σημείωσε πτώση 2% με τον τεχνολογικό κολοσσό να ανακοινώνει αποτελέσματα αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, η Alphabet καταγράφει ένα «ψυχρό» σερί κερδών, αγνοώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.
Στα μάκρο της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο, λαμβάνοντας σημαντική επιρροή από τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Ειδικότερα, ο δείκτης του Conference Board σημείωσε πτώση τον Απρίλιο φθάνοντας στο 101,3, από το 104 που βρισκόταν τον Μάρτιο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος στις 104,0 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες ενισχύθηκε στο 151,1.
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας επτά διαδοχικούς μήνες πτώσης, καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν στην αγορά. Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller (Εθνικός Δείκτης Τιμών Κατοικίας των ΗΠΑ) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,0% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την ετήσια άνοδο 3,7% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Ο δείκτης παραμένει 4,9% κάτω από το ανώτατο όριο του Ιουνίου 2022.
Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο - Ανέκαμψε ο χρυσός
«Βουτιά» άνω του 2% πραγματοποίησαν την Τρίτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, τερματίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων δύο ημερών.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 1,69 δολάρια ή σχεδόν 2,1% και έκλεισε στα 77,07 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα, το Brent Ιουνίου υποχώρησε 1,96 δολάρια ή 2,4% στα 80,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου. Το συμβόλαιο του Ιουλίου – το πιο ενεργό συμβόλαιο – έχασε 1,94 δολάρια ή σχεδόν 2,4% στα 80,60 δολάρια το βαρέλι.
Από την άλλη πλευρά, ανοδικά κινήθηκε o χρυσός, με το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου να επιστρέφει πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 4,70 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 2.004,50 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Το ασήμι έχασε έδαφος, με το συμβόλαιο Μαΐου να υποχωρεί 43 cents ή 1,7% και να κλείνει στα 24,88 δολάρια ανά ουγγιά. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο χαλκός, με το συμβόλαιο του ίδιου μήνα να κατρακυλά 2,7% στα 3,85 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr