Ξεκινώντας από το εξωτερικό, στις 20.00 ώρα Ελλάδος (λόγω αλλαγής ώρας), οι Αγορές θα μάθουν τις σημερινές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει μία αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αμέσως μετά (20.30 ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε μία ακόμα "συναλλακτικά απονευρωμένη", εκείνο το οποίο αρχίζει να γίνεται εύκολα κατανοητό είναι ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να χάνει αντοχές με την πάροδο του χρόνου και τα μέτωπα της αξιολόγησης ανοιχτά, την ίδια ώρα που οι εμπλεκόμενες Πλευρές δεν δείχνουν να βιάζονται!
Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την τρέχουσα ειδησεογραφία, καθώς μέρα με την μέρα μειώνονται οι ειδήσεις - δηλώσεις που έχουν σχέση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αυτό μόνο σαν αρνητική ένδειξη και σαν, επιπλέον, χάσιμο χρόνου, μπορεί να εκληφθεί από τους ενεργούς παίκτες του Χ.Α.
Χωρίς αμφιβολία, κάθε υποτροπή του κλίματος, έχει άμεση "απήχηση" στο Τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -3,04% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, αλλά και από το γεγονός ότι και σήμερα το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.
Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησε η έλλειψη διάθεσης για "κόντρα κίνηση", από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη και αυτό ίσως μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.
Η γενικότερη εικόνα στις Δεικτοβαρείς μετοχές, μείωσε σημαντικότατα τους αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους, έστω και αν η τελική εικόνα είναι αισθητά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής.
Στα άξια αναφοράς της ημέρας, η εκκίνηση της δημόσιας εγγραφής για την ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ, όμως είναι κοινή αντίληψη ότι η σημαντικότερη κινητικότητα θα καταγραφεί την τελευταία ημέρα (Παρασκευή 17 τρέχοντος).
Νηνεμία και πλάγια κίνηση στην Αγορά ομολόγων, ενώ σχετική κινητικότητα, λόγω μετακύλισης θέσεων, σημειώνεται στην Αγορά Παραγώγων, λόγω του επερχόμενου triple witching Μαρτίου.
"Η κυριαρχία των πωλητών ενδεχομένως να συνεχίσει μέχρι τα κρίσιμα επίπεδα των 625 - 615 μονάδων, καθώς η μετακύλιση των θέσεων στα Παράγωγα πολλές φορές δημιουργεί νευρικότητα. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η ανησυχία για την πορεία της Χώρας, εν μέσω διαπραγμάτευσης, υφίσταται και η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών στο εξής μπαίνει στο επίκεντρο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
"Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι και ότι απλά καραδοκούσαν την πρώτη θετική είδηση, από το μέτωπο της αξιολόγησης, για να 'σαλπίσουν την γενική επίθεσή των', ήρθαν τα πάνω κάτω και υπέστησαν μία συντριπτική ήττα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα με σχετικά ηπιότερους ρυθμούς. Τα αίτια της 'πανωλεθρίας' είναι τόσα πολλά, που είναι αδύνατον να περιγραφούν σε ένα σύντομο τεχνικό σχόλιο. Ο Τραπεζικός δείκτης, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, συνεχίζει να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η τεχνική του εικόνα. Χάθηκε η στήριξη στις 740 μονάδες και αν επιβεβαιωθεί η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης 726 - 722, η αμέσως επόμενη στήριξη, σε απόλυτα χαλασμένη εικόνα, εντοπίζεται στις 710 - 706 μονάδες" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις και σύμφωνα με την χρονική τους σειρά, "πολύ πάνω από τους επίσημους στόχους εκτιμά η Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα κινηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Βλέπει, ότι θα φτάσει το 4,3% του ΑΕΠ το 2019, ακόμα και σε περίπτωση που δεν παρθούν νέα μέτρα. Το πλεόνασμα θα προκύψει από την μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους φόρους. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν και νέα μέτρα λιτότητας το 2019 τότε το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 5%", σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται Κυβερνητικούς Αξιωματούχους.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "κλειδί για την επιστροφή της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε ότι αφορά την κατάσταση των Τραπεζών και δη το εγχείρημα μείωσης των 'κόκκινων' δανείων, είναι νωρίς ακόμα για εξαχθούν συμπεράσματα για την κεφαλαιακή κατάσταση των Τραπεζών και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι Τράπεζες στη διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων", ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
"Βρισκόμαστε, ελπίζω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Θεσμών και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, είμαι αισιόδοξος", είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Reuters.
Για βαρύ κλίμα στην Οικονομία, κάνει λόγο το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, που, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι "το 2018, η ΕΚΤ θα 'τρέξει' τα νέα 'stress tests' με βάση τα αποτελέσματα του 2017 και ήδη το πρώτο τρίμηνο θεωρείται χαμένο. Με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αξιολόγηση, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια ότι δεν θα χαθεί και το δεύτερο τρίμηνο".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν χειρότερα πράγματα προς το τέλος, καθώς πιθανολογούσαν πως η απώλεια των 636 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) θα ενεργοποιούσε κινήσεις "stop loss" από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκε το "rotation", όσον αφορά το ποιοι τίτλοι θα κλείσουν στο χαμηλό ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι χθες στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,57%, ενώ σήμερα οι Eurobank (-3,66%) και Πειραιώς (-3,64%).
Μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Lamda Development (+3,08%) και Σαράντης (+2,36%), αξίζει υποσημείωσης ότι και οι δύο τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών.
Εντυπωσιακά πράγματα στον Ελλάκτωρα που συμπλήρωσε "πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές. Ο τίτλος ξεκίνησε με επιθετικό πωλητή και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1,10 ευρώ (-5,98%), για να ανακάμψει σχετικά και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,14 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,56%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό χαμηλό των 1,10 ευρώ είναι το "stop" στο "long", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 1,08 - 1,05 ευρώ. Από εκεί και χαμηλότερα, ανοίγει η "καταπακτή" προς τα 0,87 ευρώ.
Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η ΔΕΗ (-1,5%) που έκλεισε σε νέα χαμηλό μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στα 2,57 ευρώ (15/2). Η απώλεια των 2,68 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο "short", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,57 - 2,47 ευρώ.
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Μυτιληναίος (-1,17%). "Short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 7,12 ευρώ.
Οκτώ πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα, "μετράει" ο τίτλος της Folli Follie Group (-0,90%). Η απώλεια των 19,00 ευρώ, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, διατηρεί τον τίτλο σε ημερήσιο "short".
"Με τα μέτωπα της αξιολόγησης ανοιχτά, κάθε αύξηση των συναλλαγών μόνο προς καθοδική εκτόνωση μπορεί να οδηγήσει" εκτιμούν οι περισσότεροι των αναλυτών, που επισημαίνουν την δριμεία επιστροφή των ανησυχιών για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
Δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολλοί οι θετικοί, ημερήσιοι, πρωταγωνιστές από μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Συνεχίζεται, πάντα με χαμηλές συναλλαγές, η "non stop" ανοδική κίνηση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,19%), μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιασώ (+1,57%) και Υγεία (+1,24%), αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης για την ΑΝΕΚ (+8,93%, ομολογιακό δάνειο 22 εκατ. με παραίτηση των παλαιών μετόχων, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στα 11,3 εκατ.), ενώ ίσως να έχει και άλλα "επεισόδια" το "σήριαλ των αντιμαχόμενων πλευρών" στην FHL Κυριακίδης (+1,19%).
Νεώτερη επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, έφερε η σημερινή συνεδρίαση, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Για τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε και ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 617 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 629 και 620 - 617 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,97%), παρελθόν αποτελούν ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1701 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 1707 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1609 μονάδες και ο εκθετικός στις 1670 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις στις 1680 - 1670 και 1647 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr