Είναι εμφανές πως στο Μαξίμου επιδιώκουν να έχουν κλείσει ασφαλιστικό-δημοσιονομικά έστω 1-2 μέρες πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Η αγορά δείχνει να μην έχει αλλάξει το βασικό της σενάριο που θέλει τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών να έχει αργά ή γρήγορα αίσιο τέλος, θυμίζοντας πως το Eurogroup είναι στις 22 Απριλίου, ενώ ποντάρει και σε χαλάρωση της λιτότητας (λόγω προσφυγικού) αλλά και σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους.
Επίσης, τα αποτελέσματα των εταιριών εξακολουθούν να διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ενδιαφέρον αφού στο μεγαλύτερο τους μέρος ήταν σύμφωνο με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Η μέχρι τώρα εικόνα, τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών του 2015, κρίνεται ικανοποιητική.
Το Χ.Α. έχει «σκαρφαλώσει» λίγο πάνω από τις 555-550 μονάδες, με ορατό το όριο διακύμανσης μεταξύ 520-585 μονάδων, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο βασικότερος ρυθμιστής της τάσης, σε μία συγκυρία που αρκετοί ξένοι και Έλληνες αναλυτές, ειδικοί της αγοράς, βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των τραπεζών αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση.
Μένει να φανεί όμως αν θα έχουμε μια αλλαγή του κλίματος ή μια προσωρινού τύπου άνοδο στην αγορά και μετά όλα θα ξεθωριάσουν όταν η αγορά συνειδητοποιήσει ότι απαιτούνται ακόμη νέα μέτρα, σκληρή φορολογία, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.
Σε ένα ευνοϊκό ενδεχόμενο πάντως, ο τραπεζικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ο τραπεζικός κλάδος αρχίζει και δείχνει μία συμπεριφορά πολύ πιο σταθερή από το προηγούμενο διάστημα χωρίς ακόμα να έχουμε λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ενώ ο κλάδος συνεχίζει τις περικοπές και τις εθελούσιες εξόδους με σκοπό την μείωση κόστους. Θυμίζουμε πως η αξιολόγηση θα ωφελήσει πρωτίστως τον κλάδο μιας και τόσο το waiver όσο και το QE θα αρχίσουν να λειτουργούν.
Η επικείμενη και προεξοφλούμενη από την πλειονότητα των επενδυτών ολοκλήρωση της συμφωνίας θα συντηρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, εάν δεν μεσολαβήσουν δραματικές εξελίξεις, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες πτωτικές διορθώσεις, τουλάχιστον στον βαθμό που να «απειλούνται» οι 135-140 μονάδες για τον FTSE 25.
Από την άλλη, σε ένα τόσο εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, οι αγορές δύσκολα θα διακινδυνεύσουν υπεραισιόδοξα σενάρια, ιδίως όσο ο «25άρης» τεχνικά δεν διασπάει ανοδικά τις 160 μονάδες, εξέλιξη που θα προβλημάτιζε τους short, με τους long να αγχώνονται μόνο εάν χαθούν οι 135 μονάδες.
Στα τεχνικά σημεία του γενικού δείκτη, υπενθυμίζεται ότι η περιοχή των 600-630 μονάδων είναι κύριο μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης που μόνο κατοχύρωση θα μπορέσει να αλλάξει την πτωτική τάση των τελευταίων δύο ετών.
Σε κάθε περίπτωση, εύλογο είναι το ερώτημα όχι αν θα κλείσει με θετικό ποσοστό ο μήνας, αλλά για το τι μέλλει γενέσθαι στο πρώτο 15νθήμερο του επομένου, οπότε κατά γενική εκτίμηση κρίνονται πολλά. Γι' αυτό μένει να φανεί σήμερα και αύριο, εάν οι επενδυτές θα αρκεστούν στο να διασφαλίσουν τα κέρδη μηνός, να γράψουν τις όποιες αποδόσεις για το πρώτο τρίμηνο, ή θα προχωρήσουν και σε νέες κινήσεις προεξόφλησης ενόψει Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr