Βέβαια, μένει να αποδειχθεί αν η αντίδραση ήταν… μερική, πρόσκαιρη, χωρίς συνέχεια και δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η «Λεωφόρος Αθηνών» ακόμα «μετράει τις πληγές» της και δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που την ταλανίζουν ή αν το Χ.Α. μπορεί να πάρει περαιτέρω ανάσες, αντιμετωπίζοντας από υψηλότερα επίπεδα τις όποιες αρρυθμίες, οι οποίες έχουν προέλευση τόσο διεθνή, όσο και εσωτερική.
Μέρα με τη μέρα, τελευταία ενισχύονταν η εκτίμηση πως η χρηματιστηριακή πτώση στην Ελλάδα είναι σε αυτή τη φάση κατά κύριο λόγο εισαγόμενη καθώς η Λεωφόρος Αθηνών εξαρτάται απόλυτα από τις επενδυτικές κινήσεις των hedge funds τα οποία μείωσαν συντονισμένα θέσεις στα χρηματιστήρια. Δεν παύει όμως να αποτελεί εστία προβληματισμού και ανησυχίας η εσωτερική κατάσταση, όπου αρχίζει να κυριαρχεί και πάλι η πολιτική αβεβαιότητα και το επενδυτικό ρίσκο, να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Στο εξωτερικό, και εάν δεν έχουμε προσεχώς άμεση ανάκαμψη, οι αγορές φαίνεται ότι ήδη κινούνται στους ρυθμούς της… «αρκούδας», έχοντας μπει σε bear market με απώλειες που μέσα στο 2016 πρόλαβαν να γράψουν 10%, 15% ή σχεδόν 20%. Πέραν των ανισορροπιών στην Κίνα, οι τιμές των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως έχουν αρχίσει να επηρεάζονται υπέρμετρα αρνητικά από τις μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες εκπορεύονται τόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και τις συνθήκες υπερπροσφοράς που επικρατούν, από τις κινήσεις της FED, την αβεβαιότητα στις αναδυόμενες κ.λπ. Παρά τις χτεσινές προσπάθειες ανάσχεσης της... χιονοστιβάδας στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, το επενδυτικό κλίμα παραμένει βαρύ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης… «χάνουν λάδια» (π.χ. όσα συμβαίνουν στην Ιταλία ή οι ζημίες στη Deutsche Bank), το προσφυγικό δεν φαίνεται να βρίσκει λύσεις.
Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι ως τώρα η πτώση θεωρείται περισσότερο "εισαγόμενη" και βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις και λιγότερο σε δεδομένα, η επιφυλακτικότητα είναι παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές. Η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεγάλη καθυστέρηση της αξιολόγησης της χώρας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Στο ΧΑ (έφτασε στο -17% από αρχές έτους), από τις αρχές Δεκεμβρίου συγκεκριμένα funds μειώνουν τις θέσεις τους σε blue chips, με τις συνέπειες να αποτυπώνονται σε όλο το φάσμα του FTSE 25, ιδίως στις τραπεζικές μετοχές (-36% ο δείκτης μέσα στο 2016), ενώ σχεδόν επτά δισ. ευρώ έχουν ήδη χαθεί από την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο FTSE large Cap έγραψε νέα χαμηλά, ενώ οι μέτοχοι των τραπεζών και το ΤΧΣ έχουν χάσει μέχρι και το 50% των κεφαλαίων που επένδυσαν πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Από την άλλη πλευρά πάντως, παρά το γεγονός ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό, εντούτοις η απότομη πτώση των τιμών δημιουργεί υπόβαθρο για contrarian κινήσει με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Παρότι η παγκόσμια πτωτική αγορά είναι σε πλήρη εξέλιξη, λογικά θα υπάρξουν ανοδικές αναλαμπές, ενώ στην Αθήνα οι δείκτες είναι υπερπουλημένοι. Μάλιστα χτες δεν πέρασαν απαρατήρητες οι συναλλαγές σε μετοχές όπως, πέραν των τραπεζών, οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC AG, η επανεμφάνιση αγοραστών στα χαμηλά των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, LAMDA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ.λπ.
Σε επίπεδο Γ.Δ. κρίσιμα τεχνικά όρια είναι οι 520, 500 και 470 μονάδες (επίπεδα Ιουνίου 2012) αλλά και οι 550-560 μονάδες προς τα πάνω. Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 35 και 31 μονάδες και η αντίσταση στις 43 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 140 και 132 και η αντίσταση στις 159 μονάδες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr