Με ισχυρές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Κίνα που έδειξαν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο καθώς και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία εμφάνισαν αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.
Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,97%, ο δείκτης S&P 500 σημείωνει πτώση 0,83% και ο δείκτης Nasdaq κινείται με απώλειες 0,82%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα βάρυναν σήμερα το επενδυτικό κλίμα διεθνώς, καθώς στον καταγράφηκε σημαντική μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο της μεταποίησης τον Ιανουαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν, με τον προκαταρκτικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 49,6 μονάδες από 50,5 μονάδες το Δεκέμβριο.
Ο Φρέντερικ Κιούμαν, επικεφαλής έρευνας της οικονομίας της Ασίας στην HSBC, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία της Κίνας. «Δεν θα ανέμενα μία μεγάλη, ισχυρή ανάκαμψη μετά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Τα επιτόκια αυξάνονται στην Κίνα και γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις επιθετικές μεταρρυθμίσεις. Μία ισχυρή ανάκαμψη της μεταποίησης, όπως και της οικονομίας, δεν είναι στα χαρτιά για την Κίνα», πρόσθεσε
Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας τα οποία δεν υποδηλώνουν ότι η βελτίωση είναι τόσο ισχυρή όσο η κυβέρνηση αναμένει. Οι αιτήσεις για επόδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 326.000 για την εβδομάδα που εληξε στις 18 Ιανουαρίου.
Η μετοχή της McDonald's σημειώνει άνοδο 0,05% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα κέρδη δ΄ τριμήνου παρέμειναν σχεδόν σταθερά, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν και οι δαπάνες αυξήθηκαν.
Η μετοχή της Fifth Third Bancorp υποχωρεί 2,07% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν 2%, εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από αμοιβές και επενδύσεις καθώς και των νομικών εξόδων.
Νευρικότητα στην Ευρώπη
Πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απογοητεύσεις από τα αποτελέσματα εταιρικής κερδοφορίας και τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,14%, μετά τα νέα πολυετή υψηλά που άγγιξε ενδοσυνεδρικά την Τετάρτη. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 0,18%, ο DAX κινείται 0,18% χαμηλότερα, ο CAC 40 ενισχύεται οριακά 0,01%, ενώ στο +0,32% και στο +0,53% κινούνται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.
O ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Ιανουάριο, καθώς οι παραγγελίες των εργοστασίων ενισχύθηκαν, και ενώ η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και πάλι τον Ιανουάριο, έγινε με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν.
Τα στοιχεία γενικότερα για την περιοχή της Ευρώπης, ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα, υποδηλώνοντας σημάδια ανάπτυξης. Ωστόσο η κερδοφορία των εταιρειών αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα για την αγορά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως σημειώνει ο Νικ Ζάντερς, επικεφαλής στρατηγικής στην BTIG .
Η εικόνα των εταιρικών κερδών είναι μικτή, με τους επενδυτές να έχουν έντονα στραμμένο το βλέμμα σε αυτήν, για να δουν εάν θα δικαιολογούνται οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών μετά από το ράλι του 2013.
Η μετοχή της Pearson σημειώνει βουτιά 7,86%, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ότι τα κέρδη της από συναλλαγές το 2013 θα είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα.
Ο προκαταρκτικός δείκτης Markit / HSBC του κλάδου της μεταποίησης στην Κίνα υποχώρησε στο 49,6 τον Ιανουάριο, από 50,5 το Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα στον κλάδο των εργοστασίων της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr