Με μικρές μεταβολές ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα, με την έλλειψη κάποιου γεγονότος που θα δράσει ως καταλύτης να είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις αγορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ενδιαφέρον για την εβδομάδα που άρχισε σήμερα θα στραφεί στη Fed, και στο κατά πόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει τη νομισματική πολιτική της.
Ο FTSE χάνει 0,06% στις 6.495 μονάδες.
Ο CAC υποχωρεί 0,36% στις 4.108 μονάδες.
Ο DAX πέφτει 0,30% στις 8.362 μονάδες.
Στηνν περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 υποχωρεί 0,37% στις 8.787 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB πέφτει 0,17% στις 17.645 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συγκεντρώνει απώλειες 0,12% στις 306 μονάδες.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο όμιλος της Vodafone κατέβαλλε εκατομμύρια ευρώ στις βρετανικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο διακανονισμού που σχετίζεται με την ιρλανδική μονάδα της.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το 2009 το Her Majesty's Revenue and Customs προχώρησε σε διακανονισμό με τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή για το θέμα της επιστροφής ιρλανδικών φόρων. Το συνολικό ποσό του διακανονισμού δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά η Vodafone οφείλει 67 εκατ. ευρώ σε φόρους από την ιρλανδική κυβέρνηση που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την Guardian, η Vodafone χρησιμοποιούσε την ιρλανδική θυγατρική της, την Vodafone Ireland Marketing, για να εισπράττει τις πληρωμές δικαιωμάτων από εταιρείες και κοινοπραξίες ανά τον κόσμο για την χρήση του εμπορικού της σήματος.
Η ίδια η Vodafone τονίζει ότι είναι απόλυτα διαφανής στο πλαίσιο των φορολογικών αρχών και τηρεί απόλυτα την νομοθεσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η Lloyds βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Heidelberger Leben έναντι 400 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα που προσφέρεται είναι το ήμισυ αυτού που ήλπιζε ότι θα αντλήσει η βρετανική τράπεζα.
Όπως αναφέρεται, η Lloyd's αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση αυτή την εβδομάδα.
Τόσο η Lloyds όσο και η Hannover Re αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η εικόνα στην Ασία
Με μικτή εικόνα κινήθηκαν οι ασιατικοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την Ιαπωνία.
Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,79%.
Στην Ν. Κορέα, ο Kospi έχασε 0,13%, ενώ ο στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί κατά 0,16%.
Ο συνθετικός δείκτης της Σαγκάης ανεβαίνει 0,74% και ο Hang Seng ενισχύεται οριακά 0,06%.
Στα μάκρο της ημέρας, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 12,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, όμως το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, που προέβλεπαν αύξηση 13,1%.
Παράλληλα, η Ιαπωνία εμφάνισε το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της τον Ιούλιο, στα 1,02 τρισ. γεν (10,5 δισ. δολάρια), καθώς το αδύναμο γεν και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου κατέστησαν τις εισαγωγές ενέργειας ακόμα πιο ακριβές, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη. Οι αναλυτές ανέμεναν το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 785,6 δισ. γεν.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 19,6% τον Ιούλιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, έναντι του 15,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς επανήλθε η ανησυχία για τις επόμενες νομισματικές κινήσεις της Federal Reserve και για το πότε και κατά πως θα περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr