Με κέρδη 0,27% έκλεισε ο γενικό δείκτης του Χ.Α. στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κινούμενος σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, μόλις 12 μονάδων. Από τις 831 που ήταν το χαμηλό ημέρας η αγορά τερμάτισε στις 843,5 μονάδες που ήταν και τα… υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Αν κάτι τόνωσε το ηθικό των επενδυτών ήταν η έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία καλεί τη Γερμανία να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι της Ελλάδα και μετά από τις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου να εγκρίνει λύση ελάφρυνσης του χρέους, είτε κούρεμα είναι αυτό, είτε κι άλλη μείωση των επιτοκίων, είτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε από την πλευρά της και στον τελευταίο όρο, αυτό της διαθεσιμότητας μόλις… 88 υπαλλήλων που κατέχουν διδακτορικά και masters και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση των 4 δις. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει ως προς την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αφού η υπόθεση πώλησης του ΟΛΠ, μάλλον πηγαίνει πιο πίσω, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη. Οι συναλλαγές ήταν και πάλι υποτονικές, διαμορφούμενες λίγο πάνω από τα 27 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Forthnet, αφού οι μετοχικές ανακατατάξεις δεν αφήνουν αδιάφορη την αγορά η οποία επιζητεί ένα story για να δικαιολογήσει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στα 0,90 ευρώ φαίνεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται στα όριά της, με το χαρτί να αντιδρά την Πέμπτη, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 5%, κλείνοντας στα 0,9350 ευρώ.
Σημειωτέον, ότι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, η μετοχή υποχωρούσε. Κέρδη κοντά στο 2% για τον Τιτάνα, στα 13,27 ευρώ, αλλά και για την Coca Cola, στα 19,24 ευρώ. Εντολές αγορών για την Ιντραλότ, στην οποία άλλαξαν χέρια σχεδόν 100 χιλιάδες τεμάχια, ΜΕΤΚΑ στα 11 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 5,67 ευρώ, καθώς παίζει έντονα η ιδιωτικοποίησή της, , Alpha στα 0,434 ευρώ. Απώλειες για τη ΔΕΗ, αν και κανείς θα περίμενε αντίδραση για τη μετοχή μετά την απόφαση για το σπάσιμό της και εν συνεχεία της πώλησής της. Απώλειες περίπου κατά 2% κατέγραψε η ΕΤΕ, στα 2,55 ευρώ, ΟΠΑΠ 1,40%, καθώς εκκρεμούν οι υπογραφές για την Emma Delta.
Wall
Αρνητικό είναι το κλίμα που επικρατεί την Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη, με τον S&P να κουβαλάει και σήμερα τις απώλειες που παρουσίασε την Τετάρτη και τον Dow Jones να βρίσκεται σε στάση αναμονής όσο συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones σημειώνει απώλειες -0,46%,ο S&P 500 υποχωρεί -0,28%, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημειώνει παρουσιάζει οριακή άνοδο +0,05%. Εν τω μεταξύ, το αρνητικό κλίμα στη Wall Street επιτείνεται από την αύξηση που σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 7.000 στις 343.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους στις 342.000 από 336.000 που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα μειώθηκε κατά 1.250 νέες αιτήσεις στις 345.250.
Από την άλλη πλευρά σημαντική αύξηση της τάξης του 4,2% εμφάνισαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση για εμπορικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 2,3%.
Όσον αφορά στα στοιχεία για τις παραγγελίες του Μαΐου, αυτά αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν αύξηση 5,2% έναντι 3,7% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη αύξηση παραγγελιών - 12,8% - καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών. Εξαιρουμένου του τομέα αυτού, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες.
Ευρωπαϊκές αγορές
Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας σε Βρετανία και Ευρωζώνη δεν είναι ικανά για να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, που υποχωρούν ακόμα περισσότερο, μετά από το πτωτικό ξεκίνημα που είχαν το πρωί.
Ο FTSE χάνει 0,96% στις 6.557 μονάδες, με τη μετοχή της Unilever να υποχωρεί άνω του 1%. Ακόμα, πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των Rio Tinto και BHP Biliton.
Ο CAC πέφτει 0,90% στις 3.296 μονάδες, με τα χαρτιά των Orange και Michelin να δίνουν αρνητικό τόνο στο Παρίσι.
Ο DAX γράφει απώλειες 1,09% στις 8.2889 μονάδες, με την εταιρία χημικών BASF SE να χάνει άνω του 1,5% λόγω των αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο. Επίσης, κάθοδο έχουν και οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο IBEX 35 έχει πέφτει 0,31% στις 8.165 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB υποχωρεί 0,89% στις 8.168 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx πέφτει 1,03% στις 298 μονάδες.
Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνέχισε να υποχωρεί. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Ιούνιο από -1,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η Credit Suisse έγραψε αύξηση 33 στα κέρδη β΄ τριμήνου, με την ελβετική τράπεζα να εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 1,05 δισ. ελβετικών φράγκων (1,12 δισ. δολ.) έναντι κερδών 788 εκατ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για κέρδη ύψους 1,03 δισ. φράγκων. Η Credit Suisse έχει υλοποιήσει σε ποσοστό άνω του 60% το σχέδιό της για περικοπές δαπανών ύψους 4,4 δισ. φράγκων μέχρι το 2015, περικόπτοντας θέσεις εργασίας και αναδιαρθρώνοντας τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική. Η ισπανική Bancia επέστρεψε στην κερδοφορία για το α' εξάμηνο, γράφοντας κέρδη 192 εκατ. ευρώ και εμφανίζοντας τεράστια βελτίωση από την ζημιά των 4,45 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η Statoil ASA, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας είδε τα κέρδη της να μειώνονται απροσδόκητα κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου και την παραγωγή φυσικού αερίου.
Τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία έπεσαν στα 11,3 δισ. κορώνες (1,9 δισ. δολ.) από 11,5 δισ. κορώνες που ήταν πέρυσι και ενώ οι αναλυτές περίμεναν κέρδη ύψους 11,7 δισ. Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo παρουσίασε σημαντική αύξηση για τον Ιούλιο, ανεβαίνοντας στις 106,2 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Ιούνιο. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει οριακά μικρότερη άνοδο στις 106, 1 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία αυξήθηκε στις 970,3 μονάδες για τον Ιούλιο, έναντι 95,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Στην Ισπανία, στο 26,26% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας για το β΄ τρίμηνο του 2013, γράφοντας μικρή μείωση από το 27,16% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέβαζαν το ποσοστό στο 27,2%. Τα στοιχεία για την πτώση της επίσημης ανεργίας έγραψαν την πρώτη υποχώρηση του ποσοστού εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο όπως προκύπτει από τη στατιστική αρχή της χώρας, το ποσοστό αυτών που δεν έχουν δουλειά συνεχίζει να κυμαίνεται πολύ ψηλά, στο 26,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr