Με τις συναλλαγές να μην έχουν φτάσει καν στα 5 εκατ. ευρώ, οι συναλλαγές στην Εθνική να μην έχουν φτάσει καν το 1 εκατ. τεμάχια και μόλις σε πέντε μετοχές του 25 να καταγράφονται συναλλαγές με εξαψήφια νούμερα πλην το 1,4 εκατ. τεμάχια της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθημερινά βασίζεται στην απαξίωση η οποία «ευγενικά» χαρακτηρίζεται ως θερινή ραστώνη… Οι ξένοι επενδυτές που κατά βάση είναι αυτοί που κινούν τα νήματα στην αγορά απέχουν.
Η συζήτηση περί Grexit που ξεκίνησε πάλι από τους Financial Times, οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει μερικά από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, η ανησυχία για κοινωνική λέκρηξη από το φθινόπωρο που μπορεί να στοιχίσει στη κυβέρνηση με ορατό τον κίνδυνο να προκληθούν εκλογές, ανησυχούν τις αγορές και τους επενδυτές. Αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου η κατάσταση δεν είναι αίσια. Οι πολιτικοί κλυδωνισμοί στην Πορτογαλία, τα νέα μέτρα στην Ιρλανδία, τα επίπεδα ρεκόρ της Ισπανίας και το πέρα από κάθε προσδοκίας χρέος άνω των 2 τρις. Ευρώ της Ιταλίας προκαλούν αναστάτωση. Και δείχνουν πως η κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα στην ευρωζώνη αν δεν υπάρξει ευέλικτη νομισματική πολιτική. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 836 μονάδες, με υψηλό ημέρας λίγο πάνω από τις 840 μονάδες, που σημαίνει ότι ο δείκτης κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης. Όλοι όμως, θεωρούν ότι πλησιάζει η ώρα για εκτόνωση της αγοράς είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ενώ υπάρχει κρυφή ελπίδα ότι θα απορροφηθεί η προσφορά μέσα στη μέρα και μπορεί να επιτευχθεί κλείσιμο σε καλύτερα επίπεδα από τα χθεσινά. Μένει να φανεί.
Κατά τα άλλα, κίνηση προς τα 7 ευρώ για την Eurobank Properties με υψηλά έτους τα 7,32 ευρώ. Ανοδικά και στα 16,96 ευρώ τα Folli Follie, κέρδη, αλλά οριακά καταγράφουν ο Μυτιληναίος, ο ΟΛΠ και η Coca Cola. Πιέσεις στην ΜΕΤΚΑ, τα Σωληνουργεία, την ΕΧΑΕ, τη Βιοχάλκο και την Εθνική, έπειτα από τη σχετικά καλή τους πορεία το περασμένο διήμερο. Πιέσεις στην ΕΥΔΑΠ, την Ιντραλότ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και την Motor Oil.
Ευρώπη
Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες άρχισαν με επιφυλακτική άνοδο τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο FTSE ανεβαίνει 0,37% στις 6.622 μονάδες, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος, λόγω των αρνητικών μάκρο από την Κίνα. Στον αντίποδα, το χαρτί της EasyJet υπεραποδίδει κατά 6,9%, μετά από την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Ο CAC κερδίζει 0,33% στις 3.936 μονάδες. Ο DAX ενισχύεται 0,13% στις 8.235 μονάδες, με τη μετοχή της Daimler να κινείται ανοδικά.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κερδίζει 0,77% στις 8.136 μονάδες και ο FTSE MIB ανεβαίνει 0,21% στις 16.273 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,19% στις 300 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γαλλία ανήλθε στις 48.8 μονάδες για τον Ιούνιο, έναντι 47.4 μονάδων που ήταν το Μάιο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ένδειξη είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 17 μηνών για τη γαλλική οικονομία.
Ο PMI μεταποίησης για τον Ιούλιο κυμάνθηκε στις 49,8 μονάδες, έναντι 48,4 μονάδων για τον προηγούμενο μήνα. Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 48,3 μονάδες, από 47,2 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Σημειώνεται πάντως, ότι οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ανακοίνωσε κέρδη 4,58 δισ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,65 ευρώ/μετοχή. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr