Παρά τη χαμηλή “συνεισφορά” τους στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, οι τράπεζες κράτησαν χαμηλά την αγορά. Ο λόγος της πτώσης κατά 6,44% του δείκτη των τραπεζών οφείλεται στα αποτελέσματα, στα οποία αρχή έκανε το πρωί της Πέμπτης η Eurobank, ανακοινώνοντας ζημιές πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά στο 9μηνο. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στις άμυνες της αγοράς, δηλαδή στα μη τραπεζικά χαρτιά και κυρίως σ' εκείνα που έχουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής στη διαμόρφωση του δείκτη. Με δεδομένο ότι η Εθνική βρίσκεται στην 6η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, τα χαρτιά που βρίσκονται πάνω από αυτή συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της τάσης. Σημειωτέον, ότι οι τράπεζες συμμετέχουν στον δείκτη με ποσοστό χαμηλότερο του 15%. Η αγορά έκλεισε με μικρά κέρδη, θυμίζοντας ότι χθες έγινε μεγάλο πάρτι στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο σχεδόν 5%...
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha, οδεύουν λόγω των επισφαλειών τους και των ζημιών που κατέγραψαν από το κούρεμα στην αγκαλιά του Δημοσίου. Μάλιστα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αγορά θεωρεί ότι οι τράπεζες παρουσίασαν πολύ ελαφριά τις προβλέψεις τους για επισφάλειες, όταν οι ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν πάρει προβλέψεις για επισφάλειες κοντά στο 32% τωνοικονομικών τους στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, πτώση πάνω από 10% κατέγραψε η Πειραιώς, που υποχώρησε στα 0,3110 ευρώ, πάνω από 9% η Eurobank, στα 0,601 ευρώ, σχεδόν κατά 8,5% η Alpha, στο 1,29 ευρώ, 5,4% η Κύπρου, στα 0,244 ευρώ και 4,3% η Εθνική, στο 1,32 ευρώ. Πωλητές βγήκαν και σε μιά σειρά άλλες μετοχές, αλλά ελεγχόμενες, δηλαδή κοντά στο 1%, οι Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και MIG. Οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν ρευστότητα μετά τη μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν οι μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Κατά τα άλλα, ισχυρά ήταν τα κέρδη για τη Βιοχάλκο και τα Folli Follie, που έκλεισαν με κέρδη πάνω από 6%, καταγράφοντας νέα υψηλά έτους, στα 3,85 ευρώ και 12,97 ευρώ αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ, με τη μετοχή να προσεγγίζει τα 5,32 ευρώ, Τέρνα Ενργειακή που έμεινε για δεύτερη μέρα πάνω από τα 3,10 ευρώ, Μυτιληναίος στα 4,37 ευρώ, ΟΛΠ στα 15,30 ευρώ και υψηλό τα 15,40, Frigoglass, στα 5,23, ΜΕΤΚΑ στα 9,35 ευρώ (υψηλό 9,37). Οι συναλλαγές ήταν απογοητευτικές, αγγίζοντας τα 52 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ήταν αποτέλεσμα κινήσεων προερχόμενων από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια με τους ξένους να αρκούνται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, όπως στα Folli και τον Μυτιληναίο, τη ΔΕΗ, τον ΟΛΠ και τη Frigoglass, αλλά να μένουν μακριά από τις τράπεζες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στην βραχυπρόθεσμη αντίσταση τ ων 880 μονάδων και με κέρδη μόλις 0,26%. Τυχόν διάσπαση των εν λόγω επιπέδων, απ[αιτεί, σύμφωνα με τους χρηματιστές, τζίρο, ενδιαφέρον και συναλλαγές. Οι ίδιοι θεωρούν ότι μετά το σύνθημα της S&P και της ΕΚΤ εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έρθουν καλύτερες μέρες στο Χ.Α.
Wall
Με οδηγό τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Wall ξεκίνησε με οριακές διακυμάνσεις τη σημερινή συνεδρίαση, αν και οι επενδυτές συνεχίζουν να παίρνουν τόνο από τα τεκταινόμενα στο Κογκρέσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για τον δημοσιονομικό γκρεμό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow βρίσκεται στο -0,05% και στις 13.245 μονάδες, ο Nasdaq στο -0,04% και στις 3.043 μονάδες και ο S&P 500 στο +0,01% και στις 1.436 μονάδες.
Την παράσταση κλέβει σήμερα η ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά του NYSE Euronext από το ICE, έναντι 8,2 δισ. δολ ή 33 δολ/μετοχή.
Νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν τις πληροφορίες για το deal γεγονός που προκάλεσε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών.
Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμό 3,1% αναπτύχθηκε στο γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην πρώτη μέτρηση η ανάπτυξη του ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί στο 2% ενώ στην δεύτερη στο 2,7%.
Κατά 17.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, στις 361.000 στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμεναν αύξηση στις 360.000 αιτήσεις.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 13.750 στις 367.750, σε χαμηλά δύο μηνών.
Ευρωαγορές
Στάση αναμονής τηρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street και στις ασιατικές αγορές. Η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, φόβισαν όσους ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σήμερα στις αγορές.
Μετά από δύο συνεχείς κερδοφόρες συνεδριάσεις, ο Stoxx Europe κινείται με οριακές διακυμάνσεις και βρίσκεται στο +0,12%. Την Τετάρτη είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
Στο ταμπλό, ο CAC 40 ενισχύεται μόλις κατά +0,12% στις 3.669 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 παρουσιάζει οριακή άνοδο +0,07% στις 5.966 μονάδες, και ο DAX 30 σημειώνει απώλειες -0,02% στις 7.667 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τις μετοχές της Roche Holding να υποχωρούν κατά -1,39%, της Sanofi κατά -0,03% και της Novartis κατά -0,26%.
Μεγάλες απώλειες της τάξης του -2,26% καταγράφουν οι μετοχές του τηλεπικοινιών ότι τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο θα έχουν αρνητικό πρόσημο.
Στο Παρίσι, οι μετοχές της Peugeot κινούνται με άνοδο +0,54%, μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι θα επεκτείνει τη συμμαχία της με την General Motors (+6,63%) σε πιθανά πρότζεκτ στη Λατινική Αμερική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr