Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικα οι αμερικανικοί δείκτες, με τις κραυγές αγωνίας του Κεντρικού Τραπεζίτη της ευρωζώνης, να μην αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία στο μέλλον της Ευρώπης. Οι εμπλοκές που έχουν υπάρξει στο ζήτημα της ενίσχυσης του ΔΝΤ σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του outlook των αμερικανικών τραπεζών από τη Nomura, προκάλεσαν έντονες ρευστοποιήσεις στη Wall.
Ο Dow υποχωρησε 0,84% στις 11.766 μονάδες , ο Nasdaq με πτώση 1,26% στις 2.523 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 1.205 μονάδες.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαικές αγορές, με τις πιέσεις που δέχονται στον απόηχο των ανησυχιών ότι τελικά οι Ευρωπαίοι σήμερα δεν θα καταλήξουν σε κάποια λύση για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ να χαλούν το θετικό κλίμα του μεγαλύτερου μέρους της συνεδρίασης. Αν και η επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Γαλλίας έδωσε μία ανάσα ανακούφισης στους επενδυτές, ωστόσο οι
Αναλυτικά ο FTSE σημείωσε πτώση 0,42% και κατέληξε στις 5.365 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατα 0,54% και βρίσκεται στις 5.671 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC σημείωσε ελάχιστη αύξηση 0,06% και έκλεισε στις 2.974
Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική ανάκαμψη έδειξε ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, αφού αναρριχήθηκε σε υψηλό 19 μηνών.Ο δείκτης της ένωσης National Association of Home Builders βρέθηκε στις 21 μονάδες από 19 μονάδες το Νοέμβριο, συμπληρώνοντας 3 συνεχόμενους μήνες ανοδικής πορείας.
Χ.Α.
Όλα δείχνουν ότι το παζάρι των 89 δισ. ευρώ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, ενώ τα ήξεις/αφίξεις της Γερμανίας ως προς την καταβολή εφάπαξ των κεφαλαίων ως προς τη συμμετοχή της στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, απογοητεύουν τις αγορές για την επίλυση της κρίσης χρέους το συντομότερο δυνατόν. Μόλις τελείωσε το θρίλερ της έκτης δόσης, ξεκινάει το επόμενο, αυτό της καταβολής των 89 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς.
Οι ίδιοι προβλέπουν περιπέτειες για την οικονομία και το Χ.Α. το 2012, τη στιγμή πάντως, που κάποια σημάδια φωτός ως προς την ολοκλήρωση του PSI έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται κατά τις επαφές της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες. Κι όλα αυτά, ενώ έχει ξεκινήσει η άκαιρη συζήτηση περί εκλογών, ενώ είναι εμφανές το νέο δίλημμα της τρόικα: ή απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ή επιστροφή στη δραχμή, όπως αποκωδικοποιούν τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, Έλληνες αναλυτές.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. δημιουργεί νέους εγκλωβισμούς, κάτι που το “R” έχει επισημάνει εγκαίρως και πάλι οι 670 μονάδες αποτέλεσαν παγίδα, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 650,50 μονάδες.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τις τράπεζες, εκτός της Πειραιώς και της Κύπρου. Κατά τα άλλα, απώλειες 8,87% για το Τ.Τ., 6,13% για την MIG, 6,12% για τον OTE, 5% για την Εθνική, 4,13% για τον Τιτάνα, 2,95% για την Alpha, 2,51% για τη ΔΕΗ, 2,31% για τη Eurobank και 2,10% για τον ΟΠΑΠ. Είναι εμφανές, σχολιάζουν χρηματιστές, ότι οι ξένοι θέλουν να απέχουν από το Χ.Α., μειώνοντας την έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία, καθώς η κρίση αναμένεται να οκυνθεί το 2012. Οι συναλλαγές ήταν οι χαμηλότερες για φέτος, αλλά εδώ και 15 χρόνια, διαμορφούμενες μόλις στα 23,7 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr