Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο Dow υποχώρησε κατά 1,10% στις 11.824 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,55% στις 2.539 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,14% στις 1.211 μονάδες.
Έντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές και σήμερα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν για άλλη μία φορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να ξεπερνιούνται από τις εξελίξεις, συνεπικουρούμενης και της γερμανικής αδιαλλαξίας στο ζήτημα του ESM, ενώ ψίθυροι ήδη κάνουν το γύρο της Ευρώπης για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στο Γενάρη. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Γερμανία και Γαλλία θέλουν να συγκαλέσουν μια νέα σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο, η οποία θα επικεντρωθεί στα θέματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
Ο FTSE σημείωσε απώλειες 2,25% στις 5.367 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 3,33% στις 2.976 μονάδες, ενώ ο DAX κατέγραψε απώλειες ύψους 1,7% στις 5.675 μονάδες.
Το ευρώ μάλιστα υποχωρεί σήμερα σε χαμηλό 11 μηνών με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται κάτω από το "ψυχολογικό όριο" του 1,30, ενώ ενδεικτικό της ανισορροπίας που υφίσταται στην αγορά κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη είναι ότι η Ιταλία σήμερα δανείστηκε τσουχτερότερα από ποτέ μέσω πενταετών ομολόγων, ενώ από την άλλη η Γερμανία πλήρωσε επιτόκιο μόλις 0,25% για να δανειστεί μέσω διετών ομολόγων.
Στο απόλυτο μηδεν βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης οι οικονομολόγοι του Reuters, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις τους κατά μισή μονάδα, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Οι ίδιοι βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει από την πλευρά της αυτό που μπορεί κατεβάζοντας τα επιτόκια στο 0,75% στο επόμενο έτος, αλλά δεν είναι αισιόδοξοι ως προς το ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάσχεση της υφεσιακής τροχιάς.
Μάλιστα ο αριθμός των οικονομολόγων που βλέπουν ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους έχει υπερδιπλασιαστεί από τους 14 στους 29 στους 50.
Αντίδραση που δεν πείθει
Μικρός τζίρος -και πάλι- σε μία συνεδρίαση Βατερλό -και πάλι- για τις τράπεζες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., μπορεί να έκλεισε σε θετικό πρόσημο (0,44%, στις 659,62 μον.), αλλά σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου, αφού ουδείς είναι διατεθειμένος λίγο πριν από τέλος της χρονιάς και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο.
Έτσι λοιπόν, οι συνεδριάσεις θυμίζουν το “σε δουλειά να βρισκόμαστε”, με συντηρητικές διακυμάνσεις, χωρίς εξάρσεις και με τις τράπεζες μονίμως σε πτωτική τροχιά, αφού η χαμηλή κεφαλαιοποίησή τους πια, δεν επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του δείκτη. Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση μένει η μετοχή της Coca Cola με 4,3 δισ. ευρώ και η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα είναι η Εθνική, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση και λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Η Κύπρου που έκλεισε με άνοδο 3,33%, στα 0,4660 ευρώ έχει κεφαλαιοποίηση 419 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες πάνω από 6% και διαπραγματεύεται στα 0,26 ευρώ, διαπραγματεύεται κάτω από την ΜΕΤΚΑ. Η Alpha έκλεισε με απώλειες 3,60%, στα 0,4820 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται κάτω από την MIG. H Eurobank κατέγραψε απώλειες 2,65%, κλείνοντας στα 0,3310 και με κεφαλαιοποίηση 183 εκατ. ευρώ. Το γύρισμα της αγοράς η οποία βρέθηκε μέχρι τα χαμηλά των 651 μονάδων οφείλεται στην αντίδραση της Coca Cola κατά 5,57%, με κλείσιμο στα 11,94 ευρώ. Κέρδη 3,19% κατέγραψε η ΔΕΗ, στα 4,20 ευρώ, κατά 1,60% ενισχύθηκε η Jumbo.
Το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζει δυσμενώς την εγχώρια κεφαλαιαγορά, σχολιάζουν οι χρηματιστές, που βλέπουν υποβάθμιση κάποιας ισχυρής οικονομίας, ενδεχομένως της Γαλλίας άμεσα. Το ευρώ έχει αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα, αγγίζοντας χαμηλά 11 μηνών, με πράξεις στο 1,29 και τα Χρηματιστήρια λυγίζουν, από τη στιγμή που η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ.