Ο Dow υποχώρησε κατά 1,63% στις 11.998 μονάδες, ο Nasdaq έχασε κατά 1,99% στις 2.596 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 2,11% στις 1.234 μονάδες.
Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε ξαφνικά τις ευρωαγορές κλείνοντας με σημαντικές ρευστοποιήσεις οι οποίες εντάθηκαν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να... στηρίξει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Πλέον τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Σύνοδο Κορυφής, με τους επενδυτές σε Παρίσι και Βερολίνο κρατούν πάντως...μικρό καλάθι, μένοντας επηρεασμένοι από την αναμονή για το "κατι παραπάνω" από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι.
Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 1,14% στις 5.484 μονάδες, ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 2,53% στις 3.095 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 2,01% στις 5.874 μονάδες.
Σαθρό στήριγμα προσπάθησαν να παράσχουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Βουτιά κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας οι οποίες και υποχώρησαν κατά 23.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 381.000, το οποίο και είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός είχε σκαρφαλώσει πάνω από τις 400 χιλ που θεωρείται από τους οικονομολόγους το όριο για την ένδειξη "υγείας" στον τομέα της απασχόλησης και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση στις 404 χιλ.
Ο μηνιαίος μέσος όρος που αφορά την παρατήρηση των μεγεθών χωρίς τις μεταβολές ανά εβδομάδα υποχώρησε κατά 3.000 στις 393,250 χιλ.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Κατά 1,6% αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, τον Οκτώβριο στος ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκαν στα 470,18 δισ. δολάρια.
Στα επιμέρους στοιχεία, τα αποθέματα διαρκών αγαθών παρουσίασαν αύξηση 0,8%, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,1%. Τα αποθέματα μη διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεις κατά 1,7%.
O Ντράγκι έριξε τις αγορές και το Χ.Α.
Με τον τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ, τα περιθώρια αυτονομίας της αγοράς σε σχέση με τις διεθνείς αγορές είναι μηδαμινά, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Στους ξένους δεν αρέσει η παράταση του short selling και βεβαίως όλες αυτές οι φορολογίες που προωθούν στις συναλλαγές το δίδυμο “Μερκοζί”. Επίσης, σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμα και η αλλαγή των συνθηκών μπορεί να αλλάξει το κλίμα.
Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, αποκάλυψε στις δηλώσεις του την Πέμπτη, μετά την μείωση του επιτοκίου του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά, στο 1%, ότι δεν έχει περιθώρια αγοράς ομολόγων προβληματικών χωρών, γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπουν οι συνθήκες. Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές είναι ότι ακόμα κι αν επιτρεπόταν η παρέμβαση της ΕΚΤ, θα ήταν αρκετό σε αυτή τη συγκυρία. Όλα τα προγνωστικά πάντως, κάνουν λόγο ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία οριστική απόφαση, με την Ελλάδα να ζητάει κάτι, το ευρω/ομόλογο, το οποίο απορρίπτουν οι ισχυροί της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, το Χ.Α., όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, κατρακύλησε, με τις στηρίξεις να εντοπίζονται στις 660 μονάδες. Νέος γύρος πτώσης για τις τράπεζες, ειδικά για την Alpha και την Eurobank, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν ως προς το deal.
Η Eurobank υποχώρησε κατά 5,90%, στα 0,39 ευρώ και η Alpha κατά 5,27%, στα 0,57 ευρώ με όγκους 2,742 εκατ. τεμάχια και 4,156 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Μικρότερες ήταν οι απώλειες κατά 1,07%, στο 1,85 ευρώ για την ΕΤΕ με 3,081 εκατ. τεμάχια. Βαριές απώλειες και πάλι για το Τ.Τ. που έκλεισε στα 0,50 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΠΑΠ, κατά 2,96%, στα 6,5 ευρώ, ΔΕΗ 2,81% στα 4,12 ευρώ, Μυτιληναίος 2,81%, στα 3,11 ευρώ, Πειραιώς, η οποία απώλεσε τα τριάντα λεπτά και ΟΤΕ 2,25%, στα όρια των 3 ευρώ. Κέρδη για την Ελλάκτωρ, τα Folli Follie, την Marfin Popular και την Motor Oil. Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΠ και την ΕΧΑΕ, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για roadshow.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr