Αρνητική ήταν η σημερινή "μισή" συνεδρίαση στη Wall λόγω της ημιαργίας της Black Friday (έναρξη εορταστικής περιόδου) όπου κυριάρχησε η νευρικότητα και οι χαμηλοί τζίροι. Οι ανησυχίες και οι ευρωπαϊκοί κλυδωνισμοί έχουν περάσει και στην αμερικανική ήπειρο, με τους επενδυτές να είναι εξαιρετικά σκεπτικοί για την πορεία των πραγμάτων.
Ο Dow σημείωσε πτώση κατά 0,23% στις 11.232 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 2.442 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε μόλις 0,27% στις 1.159 μονάδες.
Με μία στροφή 180 μοιρών κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη τη νευρικότητα και να κλείσουν με σημαντικά κέρδη οι ευρωαγορές, ενώ στήριγμα βρήκαν στον τραπεζικό κλάδο και στο άκουσμα της είδησης ότι η Ευρώπη σκέπτεται να απαλλάξει τις τράπεζες από τον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης.
Ο FTSE στο Λονδίνο κέρδισε 0,72% στις 5.165 μονάδες, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,23% στις 2.857 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,19% στις 5.493 μονάδες.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, τα κράτη - μέλη του ευρώ, συζητούν να αφαιρεθεί η συμμετοχή ου ιδιωτικού τομέα από το ESM, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013. Αρχικά, είχε συμφωνηθεί να συμπεριληφθεί ο ιδιωτικός τομέας στο ESM, αλλά τώρα φαίνεται ότι η πλειοψηφία των 17 θέλει να δώσει τέλος σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
X.A.: Πτώση 6,79% σε μία εβδομάδα και 53% το 2011
Ανεξέλεγκτη είναι πια η πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και μάλιστα με ισχνό τζίρο και χαμηλή συμμετοχή με μοναδικούς ενεργούς παίκτες τους πωλητές. Τους πωλητές με κάθε τρόπο, είτε με short, είτε με χαρτιά που δεν κατέχουν στις ξένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες, είτε πουλώντας παλιές θέσεις, είτε πουλώντας γιατί δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στα χαμηλά. Διότι πλέον υπάρχουν εγκλωβισμοί και στα χαμηλά 18 ετών, που σήμερα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά.
Οι απώλειες ανήλθαν σε 1,35%, με κλείσιμο στις 664,24 μονάδες κι όποιος νομίζει ότι ο «πάτος» της αγοράς είναι εδώ, πλανάται πλάνην, σχολιάζουν οι χρηματιστές και συνιστούν προσοχή στις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η αδυναμία της Ιταλίας να δανειστεί με ικανοποιητικό επιτόκιο, η διαμάχη της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς το ευρω/ομόλογο, το ενδεχόμενο να ζητήσει εξωτερική βοήθεια η Ισπανία, συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου πάνω από τα χρηματιστήρια και τις αγορές της Ευρώπης. Η κρίση πλέον έχει φύγει από την Ελλάδα και μετά τη δέσμευση Σαμαρά, λίγοι πλέον θα ασχολούνται με την Ελλάδα, αναφέρουν παράγοντες της αγορές που βλέπουν το φόβο να «μετακομίζει» σε Ρώμη και Μαδρίτη και κυρίως στο Βερολίνο, που αν τεθεί θέμα χρεοκοπίας της Ισπανίας, τότε οι αποφάσεις θα πρέπει να επισπευστούν.
Η κρίση άγγιξε τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει ζημιές χειρότερες απόαυτές που περίμεναν οι αναλυτές. Η μετοχή υποχώρησε κατά 3,41%, στα 4,25 ευρώ, που αποτελούν νέα ιτορικά χαμηλά. Πτώση 5,71% για την Coca Cola, την μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία ου Χ.Α. και κλείσιμο στα 11,55 ευρώ που αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος. Πτώση 5,42% για την MIG, 3,69% για την Βιοχάλκο, 1,94% για την Ελλάκτωρ και 1,93% για τον ΟΤΕ, είναι οι μετοχές με την μεγαλύτερη πτώση από τον 20άρη. Στον αντίποδα, 3,41% ενισχύθηκε η Εθνική, 1,39% η Alpha, 11,11% η Πειραιώς και 3,41% η Εθνική, στο 1,82 ευρώ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες για το PSI. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη ακούγεται ότι αναζητείται φόρμουλα να μη συμμετάσχουν οι τράπεζες στις ζημιές από τα ομόλογα. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν και πάλι κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αφενός οι επενδυτές απέχουν, αφετέρου οι τιμές έχουν φτάσει στα τάρταρα. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά υποχώρησε 6,79% και πάνω από 53% από την αρχή του χρόνου. Δικαίως, σχολιάζουν οι χρηματιστές είναι να αναρρωτιέται κανείς που βρίσκεται ο… πάτος!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr